Porodica Lukić-Markudov iz Tuzle tačno 19 godina čeka epilog kafkijanskog slučaja koji je pred Sudom za ljudska prava u Strazburu pokrenula protiv sistema, tačnije gradskih vlasti u Tuzli koje su joj u klasičnoj otimačini oduzele stan.

Glavni akteri ove priče su Vesna Lukić-Markudov, kćerka heroine Ninele Markudov, nekadašnje predsjednice SUBNOR-a u Tuzli, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i Goran Salihović, smijenjeni glavni državni tužilac.

Vrbovao ljude

Godine 1992., uoči agresije na BiH, umire Ninela Markudov, a već 1993. njena kćerka Vesna sa suprugom Draganom i djecom pakuje kofere i bježi u Holandiju, gdje i danas živi. Stan ostaje prazan, ali samo nakratko. U njega se tada, prema izjavama svjedoka, pod naoružanom pratnjom useljava Jasmin Imamović.

  • Zgrada u kojoj je stan porodice Lukić: 19 godina borbe

    Zgrada u kojoj je stan porodice Lukić: 19 godina borbe

Po završetku rata, Lukići su pokrenuli proceduru za povrat stana. Iako je Vesna Lukić priložila svu potrebnu dokumentaciju i dokaze da je stan njihovo porodično vlasništvo, zahtjev je odbila Općina Tuzla, kojom je već tada rukovodio Imamović. Iako je kasnije uvažena žalba podnesena Kantonalnom sudu u Tuzli, porodici Lukić stan nije vraćen.

  • Imamović: Živi u tuđem stanu

    Imamović: Živi u tuđem stanu

Glavni krivac, odnosno ključni čovjek zbog kojeg je Imamović ostao u tom stanu bio je tadašnji predsjednik Općinskog suda za prekršaje u Tuzli i Imamovićev prijatelj Goran Salihović. Kako su Lukići tada izjavili, Salihović je u gradu vrbovao ljude koji će lažno svjedočiti da Vesna nikad nije živjela u tom stanu te da tako i nema pravo na njega.

– Salihović je za svjedoke osigurao osobe za koje možemo reći da su alkoholičari i osobe sumnjivog morala, za koje svi znaju da će za marku uraditi šta god želite – kazali su tada Lukići.

  •  Salihović: Dobio krivičnu prijavu

    Salihović: Dobio krivičnu prijavu

Zbog svega je Kantonalnom sudu Tuzla protiv Salihovića podnesena krivična prijava, i to zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja u vezi s krivičnim djelom ucjene, davanja lažnog iskaza te iznuđivanja iskaza i sprečavanja dokazivanja.

Sve se zna

Prema prijavi, Salihović nikad nije odgovarao, navodno zbog svojih veza u ovim pravosudnim institucijama. Kasnije je Salihović postao predsjednik Općinskog suda u Sarajevu, a potom i prvi čovjek Državnog tužilaštva. No, porodica Lukić nije odustajala, već je slučaj prijavila i Sudu za ljudska prava u Strazburu. Kako nam je u kratkom telefonskom razgovoru kazala Vesna, slučaj je još pred ovim sudom.

– Ne smijem govoriti o tome u kojoj je to sve fazi. Pričala sam za medije nekoliko puta o svemu tome. Sve se to zna, ali mi stana još nemamo – kazala nam je Vesna Lukić.

Želi se vratiti u BiH

Prema ranijim izjavama Vesne Lukić, njena je namjera da se iz Holandije s porodicom vrati u Tuzlu. Kako je izjavila, to bi trebao biti novi početak i za njenog sina, koji se rodio u oduzetom stanu. Nažalost, kako kaže, nije optimista da će se ovaj slučaj ikad riješiti u njenu korist.