FOTO: Helikopter “Huey II

Sarajevo – U fabrici ”Bell” u Sjedinjenim Državama počela je proizvodnja helikoptera “Huey II” za potrebe Oružanih snaga BiH.

To je za “Avaz” potvrdio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović.

Radi se o letelicama vrednim 38,5 miliona dolara, čiju nabavku većim delom finansira vlada SAD, dok je BiH od ukupnog iznosa trebalo da osigura 4,36 miliona dolara.

Prema rečima generala Mašovića, kompletna finansijska konstrukcija je zaokružena, a isporuka helikoptera zavisi od proizvođača.

„Apsolutno sve ide po planu i nikakvih problema nema u implementaciji tog projekta. Da budemo jasni, počela je proizvodnja helikoptera za potrebe OSBiH i mi očekujemo da u potpunosti, u skladu s onim što je potpisano i definisano i iza čega stoji vlada SAD, bude implementirano. Dakle, nema nijednog problema“, naglasio je Mašović.

Istovremeno, on je najavio i projekat u okviru kojeg će OSBiH biti isporučeno i 28 specijalnih višenamenskih vojnih vozila Humvee, a jedan deo njih će biti oklopljen. Isporuka četiri nova višenamenska helikoptera za OSBiH predviđena je sporazumom koji su u decembru 2019. godine potpisali tadašnja ministarka odbrane Marina Pendeš i američki ambasador u BiH Erik Nelson.

U odobreni iznos sredstava uključeni su i troškovi obuke pilota i tehničara, isporuka rezervnih delova i potrošnog materijala za period od dve godine te dostava zemaljske opreme i tehničke dokumentacije. Nove letelice OSBiH bi trebalo da zamene dotrajale helikoptere ruske proizvodnje i omoguće efikasniji transport vojnika i materijala, medicinske evakuacije, gašenja požara i akcije potrage i spašavanja, piše „Avaz“.