FOTO: Ilustracija
Evropsko udruženje strujnih mreža (ENTSO-E) potvrdilo je da je u petak, 7. januara došlo do pada frekvencije na 49.745 herca, a za normalni rad mreže potrebna je frekvencija od 50 herca.

Evropski operateri električnom energijom uspjeli su da stabilizuju mrežu poslije sat vremena.

Rumunski operater Transelectrica potvrdio je da je sjeverozapadni dio Rumunije ostao bez struje, u nekim mjestima i do sat i po, dok je u drugim dijelovima zemlje napon pao i na 90 volti.

Austrijski eksperti već duže upozoravaju da Evropi prijeti opasnost od “pomračenja” jer poslije ispada više elektrana u evropskoj mreži, kao što je sada bio slučaj, nedostaju velike količine struje, što može voditi ka lančanoj reakciji i opasnosti od kraha cijelog sistema.

Ekspert operatera EVN Stefan Zach rekao je da su zbog pada frekvencije bili na rubu katastrofe.

“To bi samo u Austriji, po privredu, izazvalo štetu od oko milijardu eura dnevno. Potpuni krah elektromreže doveo bi i do tragedija, jer treba misliti na bolesne i starije koji bi sjedili u mraku”, rekao je Zach.

Ovaj pad frekvencije bio je do sada drugi najveći kvar u elektromreži Evrope od 2006. godine, kada je više od 10 miliona domaćinstava ostalo bez struje, prenosi Sputnjik.