FOTO: Ilustracija

Pokrajinski upravni sud u Steiermarku, u Austriji je zaključio da ilegalno vraćanje migranata iz ove države u Bosnu i Hercegovinu zaista postoji i da je riječ o metodičkoj praksi zvanoj “push backs”.

Prema austrijskom zakonu, ukoliko migrant koji pređe granicu države traži azil on ne smije biti vraćen nazad, međutim to je u Austriji bila česta praksa. Granična policija nije samo ignorisala zahtjeve za azil nego su i nehumano postupali prema tim migrantima.

Ove navode je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije demantiralo nakon što je priča dostigla u javnost, međutim pokrajinski sud je potvrdio navode.

Austrijski Der Standard piše o prvom slučaju koji se dogodio 5. septembra, a koji je dokumentovala “No Name Kitchen” organizacija. Naime, pet osoba iz Sirije, Liberije i Maroka je policija pronašla u blizini austrijsko-slovenske granice, odvela ih u policijsku stanicu i uprkos tome što su zatražili azil, policija ih je predala Slovencima koji su ih zatim deportovali u Bosnu i Hercegovinu.

Prošle godine je u javnost dospjela i priča o slučaju Ayouba N. kojeg je policija pronašla u pograničnom dijelu na jugu države 28. septembra 2020. zajedno sa još sedam osoba. Navode da su prilikom privođenja, a prije deportacije, migranti dobili ponižavajući tretman.

“Ayoub N je bio prisiljen svući se i kleknuti bez razloga”, navodi se u izvještaju Asylkoordination.at.

Glasnogovornik koordinacije azila u Austriji Lukas Gahleitner-Gertz kaže da “riba smrdi od glave” aludirajući na to da postoj vrhovno naređenje za ovakvo ponašanje iako nikakva viša odgovornost na sudu nije utvrđena.

“Potpuno je nevjerovatno da se to događa bez znanja i volje ministra unutrašnjih poslova i njegovih državnih službenika”, naveo je on.