FOTO: Ilustracija

Cepanje slično onom koje se devedesetih godina dogodilo Jugoslaviji, tzv. „balkanizacija“, kuca na vrata Amerike, tvrde stručnjaci.

Kako piše Sputnjik, SAD se prvi put suočavaju sa krizom te vrste, pa je sudbina njihovog društva neizvesna. Sigurno je samo da će ona umnogome zavisiti od nove unutrašnje sile te zemlje – “trampizma”, preneo je portal Kosovo onlajn.

Balkan i Amerika ponovo su pomenuti u istoj rečenici, ali ovog puta u sasvim novom, iznenađujućem kontekstu. Nekadašnji ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Milibend u nedelju je za britanski “Dejli mejl” komentarisao skorašnja dešavanja u Americi – nerede na ulicama, juriš na Kapitol, podeljenost američke nacije…

Tom prilikom, on je Sjedinjenim Američkim Državama predvideo “balkanizaciju”, odnosno proces raspada regiona na rascepkane etničke grupe koje su ujedinjene samo zajedničkim geografskim položajem, a rastrgnute neprijateljstvom i suprotnostima.

Prema njegovom mišljenju, postoji rizik da će se Amerika pretvoriti u Balkan iz perioda akutne faze rata i krvoprolića.

Na pitanje da li Ameriku čeka scenario rata i krvoprolića sličan onom koji se dogodio na Balkanu, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović odgovara da situacija u toj zemlji može da postane ozbiljnija nego što već jeste, u zavisnosti od toga koliko će snažan biti “trampizam”, odnosno zbir svih unutrašnjih protivrečnosti Amerike.

“Situacija je veoma napeta, dramatična. Ne zna se kako će se završiti. Ne treba pokopavati Ameriku, jer ona je ipak jedina velika sila u svetu koja ima unutrašnje mehanizme da je sačuvaju od prevelikih potresa. Neće ona lako zapasti u konačnu krizu, ali će ući u jednu produženu, koja će imati posledice i na unutrašnjem i na spoljnom planu”, ocenjuje Jovanović.

Poredeći tadašnji Balkan i današnju Ameriku, Jovanović ističe da su na Balkanu u to vreme bili jako izraženi nacionaliteti, dok su u Americi oni beznačajni u odnosu na rasne i socijalne animozitete.

“Rasno, ekonomsko, kulturno i zdravstveno nezadovoljstvo dobijaju političke forme, što je još nezgodnije za tzv. ’duboku Ameriku‘. Ceo svet je nagnut nad istim pitanjem – Amerika, šta je ona? Neki saveznici Amerike iz pristojnosti to neće glasno da kažu, ali su svi veoma zabrinuti. Do sada je Amerika sve nas van prikazivala kao ’strašilo‘, a ona je kao civilizacijska, nadmoćna, izuzetna, velika slika trebalo da nas uredi i smiri. Sada je ona, prvi put, dobila svoje unutrašnje ’strašilo‘“, ističe Jovanović.

Jovanović ukazuje na to da Milibend nije jedini koji je predviđao “balkanizaciju” Amerike, odnosno opominjao da može doći do “cepanja” te zemlje.

“To mnogi ozbiljni analitičari vide i upozoravaju da je Amerika pred svojevrsnim unutrašnjim ambisom. Razume se, to je jedna slika koja više želi da podvuče značaj toga za gledaoce i čitaoce, ima tu preterivanja u jezičkom izražavanju, ali suština problema je dobro viđena. Zato se meni čini da Tramp odlazi, ali ’trampizam‘, koji je on javno obznanio i pokazao ga svetu, ostaje. To je ono što brine Amerikance i mnoge njihove prijatelje, da će Amerika, iznutra ranjena, možda početi da se ponaša kao ranjena velika sila u odnosima s drugima, a poslovica kaže – ranjeni lav je najopasniji”, napominje Jovanović.

Jovanović smatra da u skorašnjim dešavanjima u Americi postoji trag istorijske osvete, iako, kako kaže, mnogi misle da je to besmislica.

“Sada imamo priliku da poslednja imperija, Amerika, doživi svoju reprizu ’balkanskog sindroma‘, jer i ona je nastala uz pomoć fizičkih, nasilnih i drugih vidova pritisaka, širenjem na račun susednih država: Kanade, Meksika, Kube, a na kraju je prišla i kolonijalnom osvajanju. Ona je imala imperijalni apetit i kao takva se održavala. Kada su unutrašnje protivrečnosti toliko narasle da je počela da gubi sposobnost normalnog uređivanja sopstvenog života i odnosa sa svetom, onda je zapala u strašnu krizu koja se vraća kao bumerang. Sve loše što su uradili svetu, stiglo je na prag Kapitola. Sad i njihov Kapitol doživljava ono što su oni proizvodili po svetu, kada su aplaudirali svakom nasilnom upadu demonstranata u tuđe parlamente”, zaključuje Jovanović.