FOTO: Ilustracija

Požar u jami rudnika u Banovićima uskoro bi mogao biti ugašen, a danas su svi rudari na poslu, tako da njihova egzistencija nije ugrožena. Nadležni sa federalnog nivoa poručuju da se neće dozvoliti urušavanje jednog od najznačajnijih rudnika.

Prije tačno mjesec dana u jami Omazići koja djeluje u sklopu Rudnika mrkog uglja u Banovićima, pod još uvijek neutvrđenim okolnostima došlo je do izbijanja požara. Prema pretpostavkama, najvjerovatnije je došlo do zapaljenja dijela trakastog transportera, ali će se to decidno znati nakon istrage.

Kako je istaknuto nakon današnjeg sastanka predstavnika Vlade Federacije BiH i članova uprave rudnika, u narednih desetak danas se očekuje prilazak izvoru vatre posebnim metodama, a samim tim će se i procjenjivati način na koji će se ponovo puštati u proizvodnju podzemna eksploatacija.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici rudnika i Federalne vlade (Foto: A. K./Klix.ba)
Na sastanku su prisustvovali predstavnici rudnika i Federalne vlade (Foto: A. K./Klix.ba)

Direktor Rudnika mrkog uglja u Banovićima Fadil Kudumovića kaže da je u ovom trenutku teško govoriti o štetama koje je prouzrokovalo izbijanje požara. To će se, kako je naveo, konkretnije znati, nakon silaska u jamu koja je trenutno zatvorena.

“Trenutno pouzdano znamo da je uništen transportni sistem u dužini od 300 metara, uz dva separatorna ventilatora. Široko čelo, kombajni i energetski voz nisu uništeni, s obzirom na to da se nalaze na dovoljnoj udaljenosti od mjesta požara koji još nije u potpunosti ugašen. Pokazatelji na mjernoj stanici su veoma optimistični i danas su ispod minimuma”, izjavio je Kudumović.

Fadil Kudumović (Foto: A. K./Klix.ba)
Fadil Kudumović (Foto: A. K./Klix.ba)

On je dodao da će se sutra pokušati sa procesom ubacivanja inertnih gasova u jamu, kako bi se izvršila dodatna szabilizacija stanja, naglasivši da u narednom periodu neće biti ugroženo finansijsko poslovanje rudnika, s obzirom na to da su poduzete sve neophodne aktivnosti.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je kazao da je od ukupno 670 radnika, koliko ih radi u ovoj jami, 50 posto reorganizacijom rada prebačeno na površinsku eksploataciju, dok je ostatak na pripremnim radovima za ponovno pokretanje proizvodnje u Omazićima.

“Količinu uglja koja je nedostajala, što je okvirno jedna trećina iz jame, nadomjestili smo povećanjem proizvodnje iz površinske eksploatacije, tako da finansijski neće biti nekih velikih oscilacija. Danas smo se dogovorili i to da sa upravom Elektroprivrede BiH vrlo brzo održimo sastanak vezano za eventualnu mogućnost plasmana 130 tona uglja, koje postoje na depou, da bi malo finansijski potpomogli naredni period i ponovni povratak podzemne eksploatacije na pozitivan učinak”, kazao je Džindić.

Nermin Džindić (Foto: A. K./Klix.ba)
Nermin Džindić (Foto: A. K./Klix.ba)

U narednih mjesec dana resorno federalno ministarstvo će nastaviti sa praćenjem situacije u rudniku. Vlada Federacije BiH u četvrtak će biti izvještena o svim koracima, što će biti učinjeno i sedam dana kasnije. Džindić je na kraju poručio da se ne smije dozvoliti urušavanje jednog od najznačajnijih rudnika u Federaciji BiH.

Uprava rudnika danas je od resornog federalnog ministarstva zatražila i pomoć u vezi organiziranja sastanka sa predstavnicima Agencije za javne nabavke FBiH, s obzirom na to da postoje problemi vezano za realizaciju određenih postupaka javnih nabavki.