POLITIČKI KOMENTAR

Od kako su završeni posljednji Općinski izbori mnogo ih je koji se žale, neki na posmatrače, neki na birače, neki na Izbornu komisiju… a neki i na medije. Kako kaže poznati stih Đorđa Balaševića “Baron je pričao posle da je špil bio star, da je previše pio, da ga poneo žar! Ma, svi što gube se ljute, to je poznata stvar”.

Tako nekako je i u ovoj postizbornoj priči čija se radnja odigrava u Tuzli. Svi izborni gubitnici imaju razlog da se žale, ali imaju li svi i osnova?

Stranačke žalopojke

Posljednjih dana slušamo stranačke žalopojke lansirane iz redova PDA i SDP kojima su za izborni debakl krivi mediji i novinari. Naime, svi tuzlanski portali (koji se finansiraju iz budžeta Grada Tuzle, a kojim upravlja decenijama nedodirljivi SDP sa stranačkim koalicionim satelitima), simultanom paljbom po javnom prostoru lansirali su stranačka saopštenja iz ove dvije navedene stranke.

Prije svega, PDA tvrdi sljedeće: “RTV TK je potpunom podčinjenošću politici neustavne manjinske Vlade TK dokazala svoj sunovrat“.

Nema veze što ne znaju pismeno sročiti saopštenje (piše se “potčinjeni”, ne “podčinjeni”, ali možda nemaju para platiti nekog pismenog da im sastavi saopštenje za javnost, obzirom da im je “stručnjak za odnose” nadaleko poznata Elzina Pirić), ali ima veze da li se uopšte imaju pravo žaliti na medijsku kuću RTV TK. Pojasnićemo….

VEZANI VIDEO:

Njihov “ratni haver” (SDP) u borbi za rušenje aktuelne Vlade TK (a u cilju da ove dvije stranke umjesto vladajućih dobiju kontrolu nad ministarstvima, upravnim odborima, ali i uređivačkom politikom javnog servisa), takođe nišani istu metu saopštenjem naslovljenim “Osuđujemo medijsku torturu i harangu od strane RTV TK i direktora Kasima Softića”.

Pozadina stranačkih žalopojki

Građanima treba pojasniti pozadinu ove žalopojke, ali i njen krajnji cilj.

Kao prvo, nakon što su zajedno sa SBB-om i Našom Strankom neuspješno pokušali srušiti aktuelnu Vladu TK, uslijedila je taktika skretanja pažnje sa odgovornih – napad je najbolja odbrana. Prvo su krenuli stavljati metu na čelo (Žarku Vujoviću /SD/ i Borisu Krešiću /DF/ ) optužujući ih da su zloupotrijebili institute vitalnog nacionalnog interesa, te prizivajući na taj način bijes građana na ovaj dvojac).

Očito je da se radi o izrazu nemoći, ali i manevru izbjegavanja odgovornosti – obzirom da su amaterskim pokušajem rušenja Vlade neodgovorno sami izazvali političku i budžetsku krizu koja se već odražava na interes građana najmnogoljudnijeg kantona  (primjera radi, već su upitne isplate boračkih naknada za nezaposlenost itd.).

VEZANI TEKST: Zbog političke krize upitna isplata naknada za više od 4.500 boraca u Tuzlanskom kantonu

Drugo, nakon crtanja mete na čelo “nacionalistima” Žarku i Borisu uslijedila je druga etapa – haranga na novinare, urednike i direktora RTV TK. Kako su građanima pokušali podmetnuti iz PDA, RTV TK je kriv jer su počinili “do sada neviđeni način pristrasnog, neprofesionalnog i uvrijedljivog govora mržnje i klevete prema nekome kome je na izborima za Skupštinu TK skoro 40.000 građana našeg kantona ukazalo povjerenje i dalo glas”, odnosno, kako je pokušao javnosti podvaliti SDP uređivačka politika RTV TK je kriva za “medijsku torturu i harangu koju nad građanima Tuzlanskog kantona godinama provodi RTV TK odnosno uprava televizije na čelu sa Kasimom Softićem, direktorom ovog Javnog preduzeća.

I jedni i drugi (i PDA i SDP) svoje tvrdnje pravdaju time da je RTV TK kriv zato što: “ tokom predizborne kampanje navodno  već godinu dana, a posebno u predizbornoj kampanji kroz razne programske sadržaje RTV TK, bilo je očigledno da osim predstavnika vlasti, niko iz opozicije niti iz jedne druge političke partije nije bio pozvan da bilo šta kaže ili da se odbrani od lažnih tvrdnji. Naprotiv, svi oni koji nisu bili dio vladajuće garniture su bili napadani i diskreditovani na najstrašnije moguće načine”.

Nećemo ulaziti u tačnost ovih navoda niti ćemo braniti RTV TK (to će eventualno presuditi RAK – Regulatorna agencija za komunikacije), ali ćemo istine i objektivnosti radi podsjetiti javnost ko su “ožalošćeni” (nismo čuli da su PDA i SDP uopšte, ni u predizbornoj ni kasnije i pokušali da iskoriste svoje zakonsko pravo na odgovor putem medija koji je navodno plasirao klevetu, niti su na tu temu pisali saopštenja – da bi imali bar moralno pravo sada se javno žaliti!? Osim toga kakve veze ima direktor sa programskom šemom, kada je jasno odvojeno da se uređivačkom politikom u svakom mediju bavi glavni i odgovorni urednik – a nikako direktor!? Zato se glavni urednik programa i zove “Glavni i odgovorni” a ne direktor).

Ko u Tuzli finansira “dvorsko novinarstvo”

PDA, stranka osuđenog kriminalca Mirsada Kukića je sve do mandata Kasima Softića na čelu RTV TK (inače novinara sa dugogodišnjim iskustvom i bez ijedne i najmanje mrlje u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri) imala svog čovjeka na mjestu direktora (Softić i nova uprava su imenovani tek u decembru prošle godine). Tada im nije smetala uređivačka politika RTV TK, a ni direktor – naravno.

Sarajevo /Mirsad Kukić osuđen na godinu dana zatvora / Radio Sarajevo
Mirsad Kukić, predsjednik PDA i osuđeni kriminalac

Kako to da tad RTV TK nije bila kriva i nije “još jednom dokazala da je svoj sunovrat u svakom pogledu dosegla na način neviđen na ovim prostorima posljednjih decenija, odnosno potpunoj podčinjenosti politici neustavne manjinske Vlade”, kako to današnjim pamflet-saopštenjima tvrdi PDA!? Kakvih crnih posljednjih decenija kada vam je maltene do juče direktor bio iz vaših redova!?

Nadalje, “Ožalošćeni” broj dva, stranka koju u Tuzli i TK predvodi zamalo ćelijski kolega Mirsada Kukića, Jasmin Imamović (jedan od glavnih akcionih likova u optužnici za kriminal i pljačku građana Tuzle kroz malverzacije na stambenom objektu SPO 15. maj, Imamović je “otpao” kao osumnjičeni jer je slučaj u odnosu na njega dobio zastaru, a tužilac koji je bio zadužen za predmet naprasno je dobio premješaj!?) – najavljuje žalbe i tužbe protiv RTV TK, te najavljuje da će “postaviti pitanje rada i odgovornosti Uprave, profesionalnog izvještavanja i finansiranja RTV TK od poreskog novca svih građana Tuzlanskog kantona koji se na ovaj način u milionskim iznosima dodjeljuje pomenutom javnom preduzeću”.

FOTO/ Kupci stanova SPO 15. maj Tuzla najavili proteste za četvrtak | RTV SLON
FOTO: Transparenti ogorčenih građana upućeni na adresu Jasmina Imamovića

Da pojasnimo malo pozadinu “ožalošćenog” numero due: Javna je tajna (i može se provjeriti) da se brojni tuzlanski web portali finansiraju “od poreskog novca svih građana”,  na način da im se pod stavkom “pomoć medijima” svake godine iz budžeta grada Tuzla dodjeljuju sredstva. Tako već godinama, a neki i decenijama, građani na teret svog budžeta nose brojne portale i copy-paste uredništva i novinare, koji mjesečno primaju sramotne tranše i po više hiljada maraka (da ih ne imenujemo, u Tuzli svi znaju koji su to mediji, a “autorski tekstovi” su im većinom na zadanu temu iz Komiteta). Isti ti mediji su izbjegli, na dan održavanja Vanredne sjednice Skupštine TK na kojoj se trebala rušiti Vlada, sve do popodne objaviti građanima šta se desilo sa pokušajem rušenja Vlade – sve dok nisu predveče stigla saopštenja iz Komiteta. To nepristrasno i objektivno izvještavanje o kojem pričaju SDP i PDA!? Ma nemojte molim vas. To se zove “dvorsko novinarstvo”.

“Crna koalicija”

Gospodo iz PDA, budite bar realni ako nećete da budete pošteni. Nije vama kriva ni RTV TK ni “zelena koalicija” za izborni debakl i amaterski pokušaj rušenja Vlade, već vaš dugogodišnji javašluk, bahatost… i kriminalne afere vašeg predsjednika (već jednom osuđen da je ojadio Rudnik i rudare – “Kukić je 2006. godine osuđen na godinu i po dana zatvora jer je kao generalni direktor rudnika “Banovići” prekoračio granice službenog položaja, omogućivši nezakonito pribavljanje koristi drugim osobama”. Neki kažu da bi Elzini od rudarskih plata kupio Passata? Ne znam da li je taj dio istina, ali znam da bi mogao postati kriminalac povratnik, jer Mirsad Kukić je ponovo osuđen – i opet za koruptivno djelo).

VEZANI TEKST: Mirsad Kukić nepravomoćno osuđen na godinu zatvora

O kakvom povjerenju građana priča PDA koja je doživjela debakl na proteklim izborima (jedva je jedan kandidat prešao izborni prag da uđe u GV Tuzla, jer su umislili sebi da bi stranka iz Banovića mogla i trebala da upravlja Tuzlom!?).

VEZANI VIDEO:

O kakvom moralu priča SDP čiji je eksponent Jasmin Imamović, ako ne krivično a ono bar moralno odgovoran što su opljačkani vlasnici stanova u SPO 15. maj (jer je Direkcija za izgradnju bila pod kontrolom opštinske vlasti koja joj je bila suosnivač – a znamo ko decenijama komanduje “odbranom” grada)? Zato ste gospodo drugovi i lažni ljevičari iz SDP-a i vi doživjeli debakl, spali ste na osam vijećnika a decenijama ste bili apsolutna vlast. Kaznili su vas građani i zbog toga što ste nedosljedni – pred izbore ste pričali da ne bi nikad u isti koš sa PDA, ali su vas pročitali – a vi ste evo potvrdili da vam je “ratni haver” za osvajanje budžeta i funkcija baš PDA.

VEZANI TEKST: Igre prijestolja na tuzlanski način: Spinovanje istine o tome ko je u Skupštini TK od građana napravio “talačku krizu”

Zbog vašeg amaterskog i pohlepnog pokušaja rušenja aktuelne Vlade iz “moralnih pobuda” upitno je kako će više od 4.500 nezaposlenih demobilisanih boraca preživjeti zimu. Zbog vas gospodo iz PDA i SDP, te stranke “prvoborca” (SBB) Fahrudina Radončića i Naše stranke koja se i prije i poslije izbora klela da nikad ne bi sa PDA (pa eno ih zajedno skupiše potpise za smjenu aktuelne Vlade!?). Ako su vaši politički protivnici “zelena kolacija”, vi ste “crna koalicija”.

VEZANI TEKST: MIRSAD KUKIĆ PONOVO U SEDLU: Naša stranka pogazila obećanje da neće sa PDA u vlast

Pitanja za javnost

Da li upravljanje budžetskim sredstvima iz kojih se isplaćuje i “pomoć medijima” treba prepustiti ovakvima kao iz “crne koalicije” (ministarstva, upravni odbori, razne komisije itd.)?

Da li treba vjerovati da žele pravdu i transparentnost onima koji opljačkane građane SPO Maj bezdušno i bez reakcije mjesecima posmatraju kako ojađeni špartaju ulicama Tuzle sa transparentima na kojima jasno piše ko ih je ojadio?

Da li treba dati podršku onima koji u Tuzli iz decenije u deceniju od para koje su vlasništvo svih građana dodjeljuju “pomoć” jednim te istim medijima (plaćajući time i autocenzuru)? Nije li to malo “dodikovski”, “vučićevski”? Ja bi ih nazvao budžetsko-režimskim!

Ako ništa drugo, zapitajmo se.

Da parafraziram za kraj ovog teksta na svoj način Balaša, umjesto poruke onima koji misle da nikome razumnom nije očigledno kako se dvojac PDA i SDP bori da zajaše budžet i kompletnu medijsku scenu, a ne da građani dobiju objektivne medije – gospodo drugovi: “Al’ politika je kurva, izvin'te me što psujem,
Jer ja samo pričam onako kako čujem…. Tu priču zna svako, od vraga do popa,
Jer mnogi su mangupi ostali tropa…”.

AUTOR: Jasminko Hodžić


O autoru: Jasminko Hodžić je autor sa dugogodišnjim novinarskim iskustvom u više vrsta medija, radio, televizija, novine, internet novinarstvo. Neki od medija u kojima je sticao profesionalno iskustvo su:  Urednik IP – Radio Sajgon; Urednik dokumentarnog programa – Radio Hayat; Urednik Dokumentarnog programa – RTVTK; Urednik IP – RTV TK; gl. i odg. urednik Radija – RTV TK; gl. i odg. urednik – Tuzlanski list; dopisnik Anadolia Agency. Autor je više dokumentarnih filmova, od kojih je film “Sutra je možda Sudnji dan” prvi film o Srebrenici koji je nakon rata u BiH prikazan u Srbiji. Na polju filma, igrao je glavnu mušku ulogu u kratkom igranom filmu “The we played“, koji je kao najbolji u svojoj kategoriji nagrađen BAFTA nagradom u Londonu.