FOTO: Joe Biden
“Ovo je dan Amerike, dan demokratije, dan historije i nade, dan obnove. Amerika je dorasla izazovu. Danas slavimo trijumf demokratije. Volja naroda je ispunjena. Naučili smo da je demokratija krhka, a danas je demokratija opstala”, kazao je na početku.

Danas gledamo u budućnost, nastavio je te se potom zahvalio svim bivšim predsjednicima na Capitolu, ali i Jimmyju Carteru koji nije mogao doći. Zanimljivo je da je Trumpa je izostavio.

“Pred nama je puno posla u ovoj opasnoj zimi. Moramo puno toga izgraditi, izliječiti i popraviti. Malo ljudi je u našoj naciji bilo u težoj situaciji od nas. Opasni virus uzeo je više američkih života nego Drugi svjetski rat. Milioni su izgubili posao, mnogi traže pomoć”, kazao je novi predsjednik.

Moramo se suočiti s političkim ekstremizmom i rasizmom kojeg moramo i hoćemo pobijediti, dodao je.

“Da bismo to postigli, treba nam jednakost. U januaru 1863. godine Abragam Lincoln je ukinuo ropstovo i rekao da će zbog toga ući u historiju. Ja danas svom dušom molim da ujedinimo zemlju i nadam se da će me po tome pamtiti”, kazao je.

Znam da mnogima govor o jednakosti danas zvuči nerealno, nastavio je, kao i američki ideal da smo svi stvoreni jednaki.

“Da, bitke pred nama su teške i pobjede nikad nisu sigurne. Ali kroz historiju uvijek smo prevladali. Historija, vjera i razum pokazali su nam put. Možemo ujediniti snage, prestati s vikanjem. Bez toga nema nacije, samo haosa. Moramo se suočiti s ovim izazovima kao ujedinjena država. Moramo pokazati respekt prema drugima, svako neslaganje ne treba biti uzrok za rat”, kazao je Biden.

Naveo je kako cijela država mora odbiti iskrivljavanje činjenica i istine.

“Prije dvije sedmice rulja je prijetila ovoj zgradi i našoj demokraciji. Nisu je srušili, niti će je ikada srušiti. Ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca i za sve ću se boriti jednako, iako se možda ne slažemo oko nekih stvari”, zaključio je on.