Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović boraviće danas u zvaničnoj posjeti Albaniji povodom održavanja Digitalnog samita u Tirani. Tokom posjete Mitrović će potpisati memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu i memorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija zapadnog Balkana.
Završni skup samita će biti održan danas ministarskom panel-diskusijom o digitalnoj agendi za zapadni Balkan, kada se očekuje da će biti usvojen memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu, kao i memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na zapadnom Balkanu, saopšteno je iz resornog ministarstva.
Digitalni samit zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine. Samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, u okviru berlinskog procesa.
Njegov nastavak će biti dio stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta, programa koji treba biti podržan na samitu u Sofiji u novembru. Savjet za regionalnu saradnju je, zajedno sa EU, vladama iz regiona, Ceftom i partnerima u naprednoj fazi pripreme Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.