Evropski sud za ljudska prava na čelu s predsjednikom Timom Eickeom te članovima Farisom Vehabovićem i Pere Vilanovim, donio je odluku kako se tužba pokojnog Svetozara Pudarića, člana SDP-a BiH i bivšeg potpredsjednika Federacije, prihvata te je na taj način Bosna i Hercegovina izgubila još jedan slučaj kojim je potvrđen diskriminatorni odnos prema građanima ove države.

Advokat Nedim Ademović, koji je zastupao Svetozara Pudarića u ovom slučaju, potvrdio je za Klix.ba kako je presuda donesena te objasnio šta ovaj slučaj za BiH može značiti u budućnosti.

“Svi građani moraju imati jednaka prava, a Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da to nije slučaj jer se ne dozvoljava Srbima s teritorije Federacije BiH da se prijavljuju za člana Predsjedništva BiH. Odbrana BiH nije prihvaćena kao opravdana. Evropski sud je utvrdio da Ustav BiH mnogobrojne građane diskvalificira od mogućnosti participacije u političkom životu. Ovo je još jedna u nizu odluka kojom je potvrđeno da je Ustav Bosne i Hercegovine deficitaran u pogledu evropskih standarda i očekuje se od države da i ovu presudu implementira”, izjavio je Ademović.

Presuda “Pudarić” nije prva koju je Bosna i Hercegovina izgubila, ali je specifična po tome što je ovo presuda u kojoj je jasno naznačeno kako su u diskriminatornom položaju apsolutno svi građani Bosne i Hercegovine, a ne samo manjine.

“Jedna presuda je dovoljna da se Ustav promijeni. Presudama Sejdić-Finci, slučajem Zornić i drugim, Ustav BiH se morao mijenjati. Međutim ova presuda prema mom mišljenju potvrđuje da nisu diskriminirani samo pripadnici Ostalih, već da koncept Dejtona danas više nije opravdan. Tu matricu moramo napustiti i omogućiti političku ravnopravnost svim građanima Bosne i Hercegovine”, zaključio je Ademović u razgovoru.

Podsjetimo, Svetozar Pudarić podnio je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava sredinom 2019. godine zbog onemogućavanja da se aplikant iz reda srpskog naroda s prebivalištem na teritoriji Federacije BiH prijavi kao kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.