Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto boravio je jučer u posjeti Bosni i Hercegovini, kada je uručio 200.000 doza vakcina bh. stanovništvu uz ocjenu da se ta odluka bazira na međusobnom prijateljstvu dvije zemlje.

U intervjuu je kazao da su u Mađarskoj vrlo svjesni da je jedino rješenje za izlazak iz pandemije, zaštitu zdravlja i života ljudi vakcinacija i nikad nisu od toga pravili ideološko ili geopolitičko pitanje, nego su na njega gledali onako kako jeste, a to je potreba spašavanja života.

“COVAX mehanizam je zakazao, a Evropska unija nije opravdala očekivanja kada je u pitanju pomoć kojoj smo se od njih nadali. No, budući da smo donijeli strateške odluke na početku u nabavci kineskih i ruskih vakcina u Mađarskoj je do sada vakcinisano 65 posto stanovništva”, dodao je.

Zbog toga su od ovog vikenda sve restriktivne mjere uvedene za sprečavanje širenja koronavirusa u Mađarskoj ukinute, a sada su u mogućnosti da pomognu drugima te su tako Bosni i Hercegovini donirali 200.000 doza vakcina Sinopharma.

“Imajući u vidu prijateljstvo između dvije zemlje i jaku međuovisnost u kojoj živimo bilo je vrlo jasno da ćemo odmah pomoći BiH. Prema zvaničnim podacima i istraživanjima Sinopharm je efektivna i sigurna vakcina. Državni naučnici istražili su je vrlo temeljito i imamo veoma pozitivna iskustva”, pojasnio je šef mađarske diplomatije.

Kandidatski status za članstvo u EU

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto osvrnuo se i na pitanje proširenja Evropske unije i mogućnost da BiH do kraja ove godine dobije očekivani kandidatski status za članstvo, kazavši da kada bi se pitala Mađarska to bi se sigurno dogodilo, jer je BiH taj status zaslužila.

“No kada je u pitanju donošenje odluka u Briselu manje sam, nažalost, optimist da će se to dogoditi. Ipak postoje tri stvari koje pružaju dozu optimizma, a jedna od njih je uvođenje nove metodologije za proces proširenja. U pitanju je politički proces i on ne bi trebao biti zaustavljen kroz birokratiju i tehničke probleme što je bio slučaj ranije”, pojasnio je Szijjarto.

Također, Slovenija je od 1. jula preuzela predsjedavanje Vijećem Evropske unije koja, kaže ministar Szijjarto, razumije mnogo bolje situaciju u BiH nego što je to slučaj s drugim zemljama koje su ranije predsjedavale Vijećem EU, jer je susjedna zemlja i dužnosnici te zemlje posvećeni su proširenju Unije.

“Slovenija razumije važnost da ova regija bude integrirana u Evropsku uniju. Ove tri stvari mogu pružiti određenu nadu kada je u pitanju dobijanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu”, mišljenja je ministar vanjskih poslova Mađarske.