FOTO: Vlada TK

Usvajanjem amandmana na izmjene zakona o obrazovanju u Tuzlanskom kantonu danas je smijenjen 121 direktor osnovnih i srednjih škola. Tužbe su pripremili, a ako dobiju pravnu bitku protiv vlade iz budžeta će im biti isplaćeno nekoliko miliona maraka.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su razmatrali i usvajali izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju te izmjene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.

Tom prilikom zastupnik PDA u Skupštini TK Mirsad Bečić predao je amandman za izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju, a nezavisni zastupnik Smajo Mandžić amandman na izmjene Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju. Oni su svojim amandmanima zatražili da usvajanjem izmjena zakona prestane mandat svim stalnim školskim odborima, kao i svim direktorima osnovnih i srednjih škola.

Većina u Kantonalnoj skupštini u kojoj se nalaze SDP, PDA, SBB i Naša stranka usvojili su zakone u novom sadržaju, kao i amandmane, čime je uslijedila smjena direktora osnovnih i srednjih škola te članova odbora. Sve ovo je podržao također i Mandžić.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama zakona, kantonalni ministar obrazovanja Elvis Baraković iz SDP-a danas je kazao da one omogućavaju bolje funkcionisanje škola u vrijeme pandemije koronavirusa.

Skupština danas o povjerenju Vladi TK: Direktan prijenos sjednice od 09:30 na TVTK | RTVTK
Skupština TK. Ilustracija

“Mi smo sada otvorili mogućnost da i ako fond sati ne bude ispunjen u potpunosti, ministar može donijeti odluku da se školska godina okonča ranije. Tokom cijele školske godine suspendovane su razne aktivnosti, pa smo omogućili nastavnicima i stručnim saradnicima u osnovnim i srednjim školama da zadrže stručna zvanja u naredne dvije godine”, kazao je Baraković.

On je dodao da je sada novosti i da se za osnovne škole sufinasira nabavka udžbenika, ne samo za obrazovne ustanove kojima je osnivač kanton, nego i za one nad kojima kanton iskaže poseban interes.

Govoreći o smjenama direktora, resorni ministar je naveo da to nije zastupljeno u izmjenama zakona, koje je ranije usvojila Vlada TK. Potvrdio je da su u međuvremenu stigli amandmani od predstavnika zakonodavne vlasti.

“Oni su predložili amandmane kojima se razrješavaju članovi školskih odbora imenovani na mandatni period od četiri godine kao i prekid angažman direktora škola”, dodao je Baraković.

Iz opozicije su kazali da zakoni nisu trebali biti razmatrani i usvajani po skraćenoj proceduri, kao što je to danas bio slučaj. Zbog ovakvog načina nije bilo potrebe za javnom raspravom, a izostalo je i mišljenje Ureda za zakonodavstvo.

Zastupnik SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević kaže da amandmanima koji su predati, a naknadno su i usvojeni, po sili zakona, odnosno po automatizmu, otkaz o radu dobija 121 direktor, koji vladajućoj većini ne odgovara.

“Činjenica je da poslije ovoga slijede tužbe, odnosno sudski procesi, koji će rezultirati višemilionskim odštetama iz budžeta TK, čime će osim budžeta biti oštećeni i građani. Ovi amandmani nisu prošli proceduru Ureda za zakonodavstvo i to je svjesno urađeno. Ukupno 14 direktora ima ugovore na određeno i oni će morati na biro za zapošljavanje. Direktori koji imaju stalne ugovore se vraćaju na svoje prethodne pozicije, a oni koji su ih mijenjali, oko 100 ljudi, idu na biro”, upozorio je Čaušević, naglasivši da je današnji potez bio protuustavan.

Predsjednik Kluba zastupnika PDA u Kantonalnoj skupštini Senad Alić danas je kazao da usvojeni amandmani nikome “ne skidaju glavu”, ustvrdivši da direktori nemaju pravo na tužbu.

“Proteklih dana veliku prašinu su podigle stranke koje su politizirali škole i školska područja, tako što su natjerali veći broj direktora da budu na listama. Bit će izbor novih direktora i nije tačno da će 90 osoba ostati bez posla. Zašto su dovodili ljude s biroa da budu direktori”, izjavio je Alić.

Senad Alić, PDA

Njegov kolega iz vladajuće većine, odnosno predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić pozdravio je izmjene zakona koje je dostavilo Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Dodao je da mu nije jasno zbog čega se stvorila panika u vezi sa amandmanima jer su oni, kako je naglasio, prepisani iz izmjena i dopuna zakona iz 2015. godine, koje je tada predložila vlada predvođena od SDA.

“Preko 40 direktora koji su sada na pozicijama bili su na listama za općinska vijeća na posljednjim izborima. Ako se to proširi na Opće izbore, onda je 80 posto aktuelnih direktora bilo direktno politički angažirano. Tolika panika nama poručuje da ih ostavimo u mandatu, a da oni i dalje politiziraju škole i donose glasove”, naveo je Hadžić.

Današnja dešavanja za vrijeme sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona pokazala su da je obrazovni sistem i dalje pod izuzetno jakim stranačkim utjecajem, što je nasuprot puta Evropske unije kojem teži Bosna i Hercegovina.