Dvadeset pet godina nakon masovnog progona Bošnjaka i Hrvata iz sjeveroistočne Bosne i izvršenih masovnih zločina ukljujuči genocid u zoni UN u Srebrenici ponovo su velikosrpski nacionalisti navalili da unište i ovo malo sirotinje što je preživjelo – saopćeno je iz Koordinacije boračkih saveza i organizacija TK.

Koordinacija boračkih saveza i organizacija TK zahtjeva da Sud i Tužilaštvo BiH odmah poduzmu mjere prema osobama koji “montiraju razne procese i kupuju lažne svjedoke u pokušaju revizije istine i promjene historijskih činjenica”.

– Svi oni za koje postoji bilo kakva sumnja da su uradili nešto protivzakonito neka svoju nevinost dokazuju na Sudu BiH. Žrtvama genocida neće i ne mogu suditi oni koji su izvršili genocid nad Bošnjacima i Hrvatima i danas pokušavaju kroz montirane procese oprati svoju prljavu ratnu prošlost – saopćeno je.

Koordinacija zahtjeva da tužilaštvo BiH odmah preuzme u svoju nadležnost sve predmete koji se odnose na Bošnjake, a da Tužilaštvo u Bijeljini radi na predmetima ratnih zločina koji su počinili pripadnici Policije i vojske RS u izvršenju genocida u julu 1995. godine i teških zločina u 1992. i 1993. godini u srednjem Podrinju.

– Spisak učesnika iz Policije i vojske RS u genocidu s potpunim podacima je preko 19.000 što je sasvim dovoljan broj predmeta za Okružno tužilaštvo. Do sada je Tužilaštvo u Bijeljini otvorilo na desetine predmeta protiv Bošnjaka a niti jedan predmet protiv organizatora i izvršioca genocida, a to je političko i crkveno rukovodstvo u RS-u i pripadnici policije vojske RS – stoji u saopćenju.

Koordinacija boračkih saveza i organizacija TK  traži od Suda BiH i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, da zaštite bošnjački narod koji se vratio u RS.