Agencija za lijekove BiH danas je odobrila dvije vakcine protiv koronavirusa koje su dosad uvezene u našu zemlju, a odoboren je i uvoz za jednu pošiljku. Sličnu proceduru proći će i ostale pošiljke koje budu namijenjene našem zdravstvenom sistemu.

Kod analize kvaliteta vakcina AstraZenece, koje je za našu zemlju donirala Srbija, kako su nam kazali iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, za potrebe analize njihov kontrolni laboratorij je uzeo 36 doza.

Kazali su nam da je uzeto šest bočica, a da svaka od njih ima šest doza u jednoj bočici.

“Kontrola vakcina obavlja se na osnovu laboratorijskog ispitivanja parametara kvaliteta, a i putem administrativne provjere dokumentacije o proizvodnji predmetne serije i kontroli kvaliteta serije vakcine”, navode oni.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH danas je saopćeno kako je Agencija za lijekove i medicinska sredstva u skladu sa članom 66. stav 7. Zakona o lijekovima i medicinskim pomagalima BiH izdala Rješenja za uvoz vakcina u BiH te da je riječ o 108.000 doza AstraZenecine vakcine.

“Odabrani veleprometnik, a temeljem prethodno provedenog tendera, je Hercegovina lijek d.o.o koji je upisan u Registar Agencije za lijekove s neophodnim GDP certifikatom. Dakle, Ministarstvo civilnih poslova je nakon svih prethodno poduzetih inicijativa i aktivnosti privelo kraju sve procedure za nesmetanu isporuku cjepiva za BiH. Ovim činom se stječu svi uvjeti da cjepiva nesmetano počnu pristizati u BiH, a za dobrobit žitelja BiH”, kazali su oni.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH javili su da su izvršili provjeru kvaliteta vakcina protiv COVID-19, Sputnik V i vakcine AstraZenece i utvrdili da ispitani uzorci navedenih vakcina odgovaraju deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara.