Bosanska stranka je podnijela krivičnu prijavu protiv ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi, a u vezi s nedjelovanjem zbog gradnje Pelješkog mosta.

Gradnja Pelješkog mosta je sporna zvaničnicima i političarima u Bosni i Hercegovini zbog toga što ne postoji obostrana saglasnost za gradnju, a Ministarstvo vanjskih poslova je trebalo poslati protestnu notu Hrvatskoj, što nije uradilo. Upravo to je razlog što je BOSS podnio krivičnu prijavu protiv ministrice Turković.

U obrazloženju ovog poteza predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović kaže da je Turković propustila da, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama zaštite državnih interesa, uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj radi obustave nezakonite gradnje Pelješkog mosta, čime je nanesena nesaglediva šteta Bosni i Hercegovini u pogledu izlaska na otvoreno more”.

“Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija dokazuje izdaju BiH, jer je u svom odgovoru na poslaničko pitanje istakao da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije uputilo notu Hrvatskoj iz razloga što bi se o tome trebalo izjasniti Predsjedništvo BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Tegeltija i njegova zamjenica Turković zaboravljaju da je slanje note Hrvatskoj, ali i tužba protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, zasnovano na zvaničnim stavovima BiH, kojim se ne dozvoljava gradnja Pelješkog mosta, a posebno iz razloga što nisu utvrđene pomorske granice BiH s Hrvatskom. Odluka Predsjedništva BiH iz 2007. godine i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz 2017. godine pravno-formalno obavezuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH na djelovanje u zaštiti granica i interesa BiH, nezavisno od djelovanja sadašnjeg izdajničkog saziva Predsjedništva BiH”, rekao je Ajanović.

Pelješki most je povezan krajem prošlog mjeseca, čime je Hrvatska povezala svoju teritoriju, no iz BiH ovaj projekt kritikuju od samog početka jer se smatra da ugrožava bh. izlaz na more.