Bosanska stranka nastavlja sa borbom protiv mirnodopske okupacije BiH izgradnjom nelegalnog pelješkog mosta, kao i borbu protiv izdaja državnih interesa jer neodgovorni političari, a posebno članovi Predsjedništva BiH – šutnjom omogućavaju trajno zatvaranje izlaza države na otvoreno more, upozorava magistar pravnih nauka i predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Mirnes Ajanović, u najkraćem, predstavlja deset činjenica o specijalnom ratu i kvislinškom djelovanju protiv BiH, a u narednom periodu detaljnije će se obrazložiti da gradnja pelješkog mosta može i mora biti zaustavljena prema normama međunarodnog prava, te da mora biti uklonjen nelegalan objekat koji je predmet podmukle agresije na BiH.

1.Pelješki most je politički, a ne cestovni projekat Hrvatske, usmjeren  prema  trajnoj pomorskoj blokadi i okupaciji BiH.

  1. Hrvatska je odbila graditi podmorski tunel koji je izrazito efikasniji jer za vrijeme jakih vjetrova nema obustave cestovnog saobraćaja, što dokazuje projektno-tehničku apsurdnost gradnje pelješkog mosta.
  2. Podmorski tunel na istoj lokaciji je tri puta jeftiniji i nema teritorijalnog spora sa BiH, ali Hrvatska se odlučila da na silu i protivno međunarodnim propisima gradi most.
  3. BiH ne spori da Hrvatska izgradi autoputsku obilaznicu iznad Neuma sa hrvatskim teritorijalnim suverenitetom, što je takođe višestruko jeftiniji projekat od izgradnje mosta, te je nesuvislo obrazloženje Hrvatske da se mostom spaja poluotok Pelješac sa Hrvatskom, jer je već cestovno spojen sa obalom.
  4. Ponižavajući poraz BiH politike u zaštiti vitalnih državnih interesa je prihvatanje manipulativne politike da je Hrvatskoj važniji poluotok Pelješac na kojem živi oko 10 hiljada ljudi, nego što bitan jedini izlazak BiH na otvoreno more i interesi višemilionskog stanovništva.
  5. Hrvatska je u dopisu upućenom Ministarstvu komunikacija i prometa BiH od 2016. godine odredila sudbinu BiH na Jadranu najavom početka gradnje pelješkog mosta i trajno teritorijalno-administrativnog blokiranja BiH zabranom prolaska teretnih brodova prema BiH, a bh. izabrani zvaničnici na svim nivoima su kukavički podvili rep pred otvorenom najavom agresije na BiH.
  6. Ako se ne zaustavi gradnja pelješkog mosta BiH će izgubiti najveći ekonomski potencijal, zbog nemogućnosti gradnje luke u Neumu, iza poluotoka Klek.
  7. Još uvijek nije kasno da Predsjedništvo BiH u ime države podnese tužbu protiv Hrvatske Sudu za pravo mora u Hamburgu i/ili Međunarodnom sudu pravde u Hagu zbog nelegalne gradnje pelješkog mosta jer ne postoji međunarodna dozvola za gradnju.
  8. Osnovanost za podnošenje tužbe protiv Hrvatske su zvanični stavovi BiH kojim se ne dozvoljava gradnja pelješkog mosta i nisu utvrđene pomorske granice sa Hrvatskom, kao i na osnovu odluka Predsjedništva BiH iz 2008. godine i PD Parlamentarne skupštine BiH iz septembra 2017. godine.
  9. Milorad Dodik nije prepreka za podnošenje tužbe protiv Hrvatske jer državni akti o zabrani gradnje pelješkog mosta i pravu na podnošenje tužbe nisu doneseni u sadašnjem sastavu Predsjedništva BiH.