FOTO: MUP TK

Ignorisanje opravdanih zahtjeva Saveza Sindikata policije i uposlenika MUP-a FBiH i Upravnog odbora Sindikata policije MUP-a TK-a od strane Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, a u vezi evidentne diskriminacije policijskih službenika, može rezultirati protestima policajaca što će ugroziti bezbjednost građana, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Dame i gospoda ministarke i ministri moraju prestati slaviti zauzete funkcionerske fotelje i previsoke ministarske plate, uključujući i novu parlamentarnu skupštinsku većinu, te preuzeti obavezu rješavanja opravdanih zahtjeva građana Tuzlanskog kantona, jer policijski službenici svoja zakonska prava potražuju još od vladavine koalicije SDP-SDA – koju su građani februarskim protestima 201. godine vatrom otjerali sa vlasti.

Kršenje prava se ogleda u činjenici da su policajcima uskraćena prava na platu u iznosu u prosjeku od 450 KM, što je ogroman iznos u odnosu na prosječnu platu od 700 KM koja im se isplaćuje protuzakonito umanjena. Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti FBiH i Zakonom o platama i naknadama policijskih službenika FBiH, propisano je da se isti koeficijenti o platama primjenjuju u svim kantonima, a i Ustavni sud BiH je u svojim odlukama U-30/11 i U-36/11 utvrdio diskriminaciju policajaca. Zakon i Odluke Ustavnog suda BiH moraju se poštovati, jer u suprotnom postoji i krivična odgovornost zbog neizvršavanja istih, te su svi izabrani zvaničnici dužni odmah poduzeti sve radnje u cilju obeštećenja policajskih službenika, istakao je Mirnes Ajanović.

Muamer Dedić, Press BOSS-a