FOTO: Boris Johnson

Mnoge ljude, osobito one koje važu isplati li se cijepiti ili ne, zbunile su informacije prema kojima u Velikoj Britaniji, u kojoj je oko pola stanovništva procijepljeno, među umrlima od covida-19 ima gotovo podjednako cijepljenih i necijepljenih.

Naime, podaci studije Public Health England pokazali su da je u Velikoj Britaniji od 259 ljudi koji su umrli nakon što su oboljeli od korone 116 bilo potpuno procijepljeno, a 143 nije, javlja Index.

Naravno, opravdanje nije izostalo.

‘Treba imati na umu da je više ispitivanja pokazalo da cjepiva ne štite 100% te da je jedna doza cjepiva prilično slaba zaštita od delta soja. Primjerice, Pfizer, čija jedna doza protiv alfe pruža zaštitu preko 80%, protiv delte je učinkovit samo 56% ili čak manje. Prema istraživanju predstavljenom u uglednom časopisu Nature, dvije doze Pfizera potaknule su stvaranje protutijela na deltu kod 95% procijepljenih iako su i kod njih razine titrova protiv delte bile 3 do 5 puta niže nego protiv alfe. Dakle, jasno je da su cjepiva, koja nisu 100% učinkovita ni protiv alfe, još manje učinkovita protiv delte. To znači da je za očekivati da će se čak i među potpuno procijepljenima naći nekih koji će teško oboljeti i umrijeti. Osobito to vrijedi za starije i bolesne slabog imunosnog odgovora ili one koji uzimaju imunosupresive radi transplantacije (kako ne bi odbacili transplantirani organ) ili nekih drugih zdravstvenih problema’, navodi se u objašnjenju.

To znači da se cijepljene a umrle od korone uvijek može svrstati u onaj mali postotak koje cjepivo ne štiti.

I svi zadovoljni.