Takve tvrdnje pokazala je anketa provedena u Velikoj Britaniji gdje je 55 posto ispitanika odgovorilo da vjeruje da su protesti pokreta Black Lives Matter (BLM) održani u velikim gradovima, ali i na Šetlandskim otocima i otoku Wight povećali rasne tenzije. U ovu anketu je bilo uključeno više od 2.000 osoba, a samo 17 posto njih se nije složilo s navedenim tvrdnjama.

Anketa je također pokazala i da je 44 posto etničkih manjina mišljenja da je pokret BLM povećao rasne tenzije.

Paralelno s takvom vrstom istraživanja dolazi se i do novog saznanja, a to je da je veliki broj Afroamerikanaca bio suočen sa diskriminacijom posljednjih godinu, pa je tako taj postotak sa 74 posto iz 2019., porastao na 81 posto u ovoj godini.

S druge strane, kao mogući uzrok diskriminacije i rasizma prema Kinezima uzima se tvrdnja da je koronavirus nastao u Wuhanu pa je zbog toga povećan postotak rasističkog tretiranja ove populacije. Shodno tome, podaci pokazuju da je u istom periodu, tačnije u 2019., rasistički utjecaj osjetilo 68 posto Kineza, dok je u ovoj godini on porastao na 76 posto, pokazuju ankete provedene u junu.

Anketa u Velikoj Britaniji je bila veliko istraživanje Opiniuma.

“Naročito zabrinjavajuće otkriće je da se većina ljudi druge rase suočila sa diskriminacijom upravo zbog toga i zato što su druge nacionalnosti. Još jedno žalosno otkriće je da se 46 posto takvih osoba suočilo sa diskriminacijom u više navrata, što je porast u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Mete Coban, direktor volonterske organizacije “My Life My Say”, piše The Guardian.

Opinium je utvrdio da su bijelci najvjerovatnije vjerovali da je pokret BLM svjež zamah dobio zbog bijesa usljed policijskog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda u SAD-u. Oni koji su najviše bili zabrinuti su konzervativni glasači pa je tako 78 posto njih kazalo da vjeruju da je sve to raspirilo tenzije, a samo šest posto je reklo da to nije tačno.

Stručnjaci za rasne odnose su istakli da su konzervativci napali BLM iskrenim jezikom, dok je bivši kancelar Sajid Javid prošlog mjeseca kazao da je to “neomarksistički” te da sila nikada nije bila dobra.

Kemi Badenoch, ministrica ravnopravnosti, pozvala je škole da ne podržavaju “politički pokret” na časovima.

Upitan o istraživanju, Adam Elliott-Cooper, glasnogovornik BLM-a je kazao da su rasne tenzije u Velikoj Britaniji davno prethodile pokretu.

“Reći da pokret protiv rasizma povećava rasnu napetost je vrlo pogrešna pretpostavka. BLM nije povećao rasne tenzije na isti način kao što to nije učinio pokret za građanska prava u SAD-u ili pokret protiv apartheida u Južnoj Africi. Nisu povećali rasnu napetost, ali možda su rasizam učinili jasnijim i otkrili ono što zapravo postoji”, poručio je.