FOTO: SKupština TK

Ured za reviziju Federacije Bosne i Hercegovine svake godine javnim preduzećima i institucijama dostavlja izvještaje o radu. Ukazuje na nepravilnosti rada i na korupciju. Zašto gradska vijeća, odnosno skupštine ne razmatraju ove izvještaje?

Da je Skupština Tuzlanskog kantona ikada razmotrila izvješća Ureda za reviziju Federacije BiH, Rudnik Soli kao javno poduzeće nikada ne bi bilo poduzeće u kojemu se događa korupcija. Zašto se izvješće Ureda za reviziju FBiH, koje jasno ukazuje na koruptivne radnje, nikada nije razmatralo, nije jasno ni predsjedatelju Skupštine TK.

“Kada govorimo o javnim preduzećima, nikada nismo raspravljali o izvještajima, tu bi trebalo preispitati način organizacije tog preduzeća, ali prije svega bi morali nadzorni odbori javnih preduzeća, skupštine i osnivači razmatrati i uputiti takva izvješća Skupštini koja i jeste osnivač javnih preduzeća”, kaže Slađan Ilić, predsjedatelj Skupštine Tuzlanskog kantona.

Izvješća Ureda za reviziju FBiH ignorira i Gradsko vijeće u Tuzli. I njima smo postavili pitanje zašto?

“Mi smo u nacrtu rada Gradskog vijeća Grada za 2021. i predvidjeli da se razmatra taj izvještaj i u tom smislu će Gradsko vijeće i da reaguje”, ističe Nataša Perić, predsjedateljica Gradskog vijeća Tuzla.

Vijećnici U Gradskom vijeću Tuzle nisu ni znali da izvješća Ureda za reviziju Federacije BiH dolaze na adresu gradskog vijeća.

“Dakle u posljednje tri sjednice Gradskog vijeća nije bilo tih izvještaja i mislim da čak ni radom nisu predviđena razmatranja tih izvještaja. Ja ću svakako kao gradski vijećnik uputiti inicijativu za navedenim i svakako kao amandman kako bi se to uvrstilo u program našeg rada”, kaže Admir Čavalić, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzle.

Centri civilnih inicijativa ukazuju da nerazmatranje revizorskih izvješća jasno pokazuje kako su vlasti u BiH, konkretno u Tuzlanskom kantonu, otvorile vrata korupciji unutar javnih poduzeća.

“Ono što je bitno jeste da Skupština Tuzlanskog kantona preuzme svoju ulogu kontrole trošenja javnog novca, dakle novca svih građana BiH i TK, jer preduzeća troše novac svih građana ove države i sukladno tome urađena je i revozorska procjena i donijeto je konkretno mišljenje s rezervom. Što znači da bi javna institucija, konkretno Ministarstvo financija trebalo da otkloni određene nedostatke koji stoje u revizorskim izvještajima”, naglašava Kemal Nedžibović iz Centra civilnih inicijativa.

Netransparetno trošenje novaca institucija u BiH je očito i vidljivo svima. Osim medija i nevladinog sektora, nitko drugi na ovu činjenicu ne upozorava.

Autorica: Maja Nikolić