FOTO ARHIVA. Protest demobilisanih boraca,

POLITIČKI KOMENTAR

Kao što je Tuzlanska Republika već upozorila da bi se logično moglo desiti, borba za vlast od strane SDP, PDA, SBB i NS dovela je građane i demobilisane borce na rub opstanka. Učinak im je takav da ih sada bez pardona možemo zvati doslovno – “četiri jahača apokalipse”, jer bez usvajanja budžeta građane čeka baš apokalipsa.

VEZANI TEKST: Ko i zašto stoji iza rušenja aktuelne Vlade TK: Mirsad Kukić, Fahrudin Radončić ili Selim Bešlagić?

Danas je na vidjelo izašao još jedan dokaz da upozorenje bilo osnovano: diletantsko kockanje sa smjenom aktuelne Vlade bez da je na vrijeme usvojen budžet (ili barem odluka o privremenom finasiranju) za sljedeću godinu – ravno je zločinu.

Motiv? Koristoljublje, naravno.

Kobna politička agresija

Sada već ne treba nikog puno podsjećati: SDP, PDA, SBB i NS, iako znajući da se njihova kobna politička agresija u borbi za pozicije vlasti može zaustaviti potezanjem vitalnog nacionalnog interesa – i tako dovesti Kanton u blokadu, bezobzirno su ipak pokrenuli postupak za smjenu. I naravno, kako je bilo i za očekivati, kao kontra mjera je potegnut vitalni nacionalni interes u klubovima Srba, odnosno Hrvata.

FOTO: Skupština TK na kojoj je propao pokušaj rušenja Vlade TK

U međuvremenu, dok se čeka odgovor Ustavnog Suda FBiH da li je aktiviranje instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo ustavno ili ne, ova sada već zloglasna “četvorka” potrudila se da obori i usvajanje budžeta za narednu godinu, pa čak i eventualnu odluku o privremenom finansiranju.

Naime, danas je sjednica Skupštine TK završena bez usvajanja dnevnog reda. Četvorka SBB, Naša stranka, SDP i PDA Mirsada Kukića bila je protiv dnevnog reda o usvajanju Budžeta TK za 2021. godinu.

Zašto? Pa zato da bi pojačali ucjenu da im se prepusti vlast, a taoci su naravno građani i demobilisani borci. Zar se Vlada, ako je zaista bilo potrebe za građane, nije mogla rušiti poslije Nove godine, poslije usvajanja budžeta?

Zar se danas nije moglo glasati za budžet a Vlada rušiti poslije!?

VEZANI TEKST: Igre prijestolja na tuzlanski način: Spinovanje istine o tome ko je u Skupštini TK od građana napravio “talačku krizu”

Laž, laž i samo laž

Umjesto da izglasaju budžet za narednu godinu i time bar donekle umanje štetu koju su uzrokovali Tuzli i Tuzlanskom Kantonu, “jahači apokalipse” su se upustili u medijsko spinovanje podebljavanjem laži (što čine svakodnenim objavama tekstova-saopštenjima na svojim režimskim medijima), da su za blokadu kantona odgovorna neka dva čovjeka – Srbin i Hrvat koji su prilikom pokušaja smjene aktulene Vlade potegnuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Štaviše, u pokušaju svaljivanja krivice na drugoga idu dotle da bezočno lažu – kako se vitalni nacionalni interes može pokrenuti samo kada je u pitanju donošenje zakona, a nikako kada je u pitanju smjena Vlade.

Evo još jedan dokaz da lažu i obmanjuju javnost:  SDP je 2013. godine, s Dževadom Hadžićem kao predsjednikom Kluba zastupnika u Skupštini TK, spriječio smjenu Vlade na čijem je čelu bio Sead ČauševićZastupnici SDP-a su tada potegli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Hrvata. Tadašnju novu većinu, koja nije uspjela doći na vlast, predvodio je upravo Senad Alić kao predsjednik Kluba zastupnika SDA.

Senad Alić: Oni su koalirali sa Fikretom Abdićem, pa ko su autonomaši – mi ili oni?
FOTO: Senad Alić i Mirsad Kukić

Danas ova dvojica u promijenjenim stranačkim dresovima, sada kao istureni eksponenti SDP-a i PDA, obmanjuju javost da je potezanje vitalnog nacionalnog interesa oko smjene Vlade neustavno i kao takvo krivo za blokadu Kantona!? Dakle, laž, laž i samo laž.

“Genijalni” Selim

Dakle i kada bi bilo neustavno pokrenuti vitalni nacionalni interes kod smjene Vlade, ovi koji se sad kunu u Ustav radili su istu stvar kada je njima išlo u prilog.

Otišla je ova tragedija i korak dalje. Da bi ipak i po svaku cijenu sjeli na vlast i došli u poziciju da mogu krčmiti funkcije i budžet, predstavnik Naše Stranke Selim Bešlagič je došao na “genijalnu” ideju.

FOTO: Selim Bešlagić

Predložio je: “… ja se povlačim i tražim da prvi s liste Naše stranke dođe na mjesto zastupnika u skupštini. S obzirom na to da se radi o delegatu koji pripada srpskom narodu, dobit ćemo legalno klub tog naroda, a koji će po zakonu, ustavu i poslovniku spriječiti daljnju blokadu po pitanju vitalnog nacionalnog interesa”, kazao je Bešlagić.

Opet obmana javnosti i politikantstvo. “Četiri jahača apokalipse” su već izazvali pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, i taj slučaj je otišao na odlučivanje Ustavnom sudu. Sve dok Ustavni sud ne odluči o ustavnosti pokrenutog vitalnog nacionalnog interesa – ne mogu se provoditi nikakve nove radnje. Zato i imamo blokadu kantona!

VEZANI TEKST: “Baron je pričao posle da je špil bio star “: Stranački napadi na RTV TK – zašto “crna koalicija” vrši pritisak na medije i novinare

To je jasno svakome ko se iole razumije kako funkcioniše pravna država. Jasno je i Selimu i ekipi, ali eto… valja nekako pokušati saprati odgovornost pred građanima koji su zbog ove “četvorke” i njihove gladi za vlašću dovedeni u blokadu, valja se odglumiti neka “borba” za građane a svaljivanje krivice na drugoga i politikantska debata o vitalnom nacionalnom interesu u toj “borbi” svakako nije na odmet. Inače, kako opravdati i skrenuti pažnju sa činjenice da ovi što se kunu u socijaldemokratiju i prava radnika dil oko tala prave sa strankom osuđenog kriminalca Mirsada Kukića (osuđen za koruptivna djela dok je krčmio rudarska “prava” sa pozicije direktora Rudnika)?

Građani znaju ko ih laže

Treba li opet podsjetiti, Naša Stranka je ona koja se do juče klela da ne bi nikad i ni pod kojim uslovima koalirala sa PDA.

Takođe, SDP je obećavo građanima isto, a sada zajedno sa NS i SBB ruši ekonomski opstanak građana TK – uz pomoć PDA, stranke osuđenog kriminalca Mirsada Kukića koja bi iz Banovića da vlada Tuzlom i Kantonom. Nadalje, i SBB je slagao građane (oni bi da Tuzla radi a Fahro da se gradi?) – rekli su da neće opstruirati odluku o Budžetu, kao što je i Selim Bešlagić obećao da TK neće ostati bez vlasti. Koga mislite da lažete? I dokle?

Demobilisani birci su već najavili mogući izlazak na ulice, a upitna je i gola egzistecija svih koji plate primaju iz Budžeta. Dakle, ugrožen je čitav sistem, od zdravstva, sigurnosti, školstva pa nadalje.

VEZANI TEKST: TK bez budžeta: Borci prijete protestima, ministar finansija upozorava da u februaru sve staje

Bitno je da građani znaju ko ih laže i zbog čega, a oni će to sigurno znati ispravno prepoznati – i bez da smo pojasnili pozadinu “moralne borbe” ova “četiri jahača apokalipse”.

Gospodo iz SDP, PDA, SBB i NS – “džaba ste krečili”. Građani su vas prepoznali. Možda je sunce stvarno izašlo iznad Banovića kad je rodila Mevla, ali mi iz Tuzle i TK ne bi nikako da nam omrkne u Vladi i sa prstima u budžetu njen sin (ni oni koji ga u tome podržavaju).

AUTOR: Jasminko Hodžić


O autoru: Jasminko Hodžić je autor sa dugogodišnjim novinarskim iskustvom u više vrsta medija, radijo i televizija, novine, internet novinarstvo. Neki od medija u kojima je sticao profesionalno iskustvo su:  Urednik IP – Radio Sajgon; Urednik dokumentarnog programa – Radio Hayat; Urednik Dokumentarnog programa – RTVTK; Urednik IP – RTV TK; gl. i odg. urednik Radija – RTV TK; gl. i odg. urednik – Tuzlanski list; dopisnik Anadolia Agency. Autor je više dokumentarnih filmova, od kojih je film “Sutra je možda Sudnji dan” prvi film o Srebrenici koji je nakon rata u BiH prikazan u Srbiji. Na polju filma, igrao je glavnu mušku ulogu u kratkom igranom filmu “The we played“, koji je kao najbolji u svojoj kategoriji nagrađen BAFTA nagradom u Londonu.