FOTO: Ilustracija
Prva tema sastanka bila je vezana za uvođenje novih mjera vezanih za sprječavanje širenja koronavirusa. Čelnici zemalja Evropske unije zaključili su kako mjere koje donose države moraju biti slične na nivou cijele Evropske unije kako bi se spriječili problemi prelaska granica i funkcionisanja tržišta.

Pored toga, čelnici država EU usvojili su i preporuku o upotrebi brzih antigenskih testova kao i onu o međusobnom priznavanju rezultata testiranja na koronavirus između zemalja EU. Također, na sastanku se govorilo i o problemu distribucije vakcina, a mnoge države članice već su izrazile nezadovoljstvo raspodjelom vakcina.

“Pomno ćemo pratiti postupak vakcinacije na tlu Evropske unije. Pored toga, ispitat ćemo sve opcije koje će nam pomoći da se osigura brža isporuka vakcina kako bismo izbjegli kašnjenja”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Kada je u pitanju mogućnost zatvaranja granica unutar EU, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel kao i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, izjavili su kako tržište i dalje mora ostati jedinstveno i otvoreno ali da je potrebno razgovarati o pooštravanju određenih mjera. To se naročito odnosi na turistička putovanja koja bi mogla biti u potpunosti zabranjena, a predsjednica Evropske komisije iznijela je prijedlog o uvođenje tzv. crvenih i crnih zona unutar EU.

Naše granice moraju ostati otvorene, ali isto tako potrebno je osigurati dodatne mjere zaštite. Predlažemo uvođenje tzv. crnih i crvenih zona koje bi označavale područja gdje je širenje zaraze brže u odnosu na ostale dijelove EU. Osobe koje dolaze iz ovih država trebala bi uraditi obavezno testiranje prije polaska, a kada bi došle na željenu destinaciju morale bi provesti određeno vrijeme u karantinu”, zaključila je von der Leyen.

Šefovi država, tokom virtuelnog sastanka, također su razgovarali o uvođenju potvrda o vakcinaciji. Kako ističu, potvrda bi se izdavala u medicinske svrhe i ne bi se mogla koristiti u druge svrhe.

“Mislimo da bismo se trebali dogovoriti oko uvođenja potvrda građanima koje bi se koristile u medicinske svrhe. U kasnijoj fazi ovog projekta, možemo utvrditi u kojim bi se okolnostima certifikati mogli još koristiti”, rekao je Michel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, izjavio je kako prilikom uvođenja potvrda o vakcinaciji, čelnici Evropske unije trebaju biti oprezni.

“Na uvođenje ovakvih dokumenata treba gledati s velikim oprezom jer još uvijek nije potpuno jasno da li ljudi koji su vakcinisani mogu prenositi koronavirus”, rekao je Macron.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je nakon sastanka kako će se o uvođenju potvrda o vakcinaciji morati raspravljati na posebnom sastanku koji će se održati do kraja januara.