Izjava federalnog premijera Fadila Novalića o tome da Federacija namjerno nije žurila sa nabavkom vakcina protiv koronavirusa izazvala je nevjericu i mnogo reakcija u javnosti, naročito na društvenim mrežama.

Podsjetimo da Federacija nema nijednu direktno nabavljenu vakcinu, a da su one koje se koriste stigle preko COVAX-a, EU mehanizma ili kao donacija drugih država.S obzirom na to da sve ovo nije dovoljno za imunizaciju stanovništva, vlasti u FBiH već mjesecima najavljuju postpisivanje direktnih sporazuma sa proizvođačima sa raznih krajeva svijeta. No, Novalić je jučer otkrio da zapravo i nisu žurili u tome.

“Mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, potrčali prvi i bili neki pokusni kunići. Neke su države to prihvatile kao Mađarska, Srbija, Izrael…”, poručio je jučer Novalić.

Podsjetimo da su Izrael i Srbija neke od država koje imaju najvišu stopu imunizacije na svijetu. No, Novalić izgleda smatra da su oni bili pokusni kunići, odnosno da je na njima ispitivana valjanost vakcina. Da li premijer želi reći da su federalne vlasti “mudro” sačekale da vide šta će se desiti sa stanovnicima ovih država, pa da tek onda krenu u masovnu imunizaciju?

Srbija koristi vakcine svih proizvođača: ruski Sputnik V, kineske vakcine, AstraZenecu kao i američki Pfizer. S druge strane, Izrael je koristio isključivo Pfizer, koji se u isto vrijeme primjenjivao i u SAD-u, zemljama EU itd. te koji je bio najtraženija svjetska vakcina.

Ruku na srce, Novalićeva jučerašnja izjava je, najvjerovatnije, data samo da bi se pokušala opravdati katastrofalna sporost u nabavci vakcina.

No, ako je ona zaista tačna, odnosno ako su vlasti FBiH oklijevale i svjesno odugovlačile s nabavkom vakcina koje je u to vrijeme već odobrila Svjetska zdravstvena organizacija i koje su se koristile u najrazvijenijim zemljama svijeta, onda je to prvorazredni skandal. To bi moglo nositi i krivičnu odgovornost, s obzirom na to koliki broj ljudskih života je mogao biti spašen da je ranije nabavljena veća količina vakcina.

Novalić je sada obavezan što prije pojasniti svoju izjavu, naročito zbog porodica ljudi koji su umrli od koronavirusa.