Putem društven mreže Facebook (objavljeno i u FB grupi “Dobro jutro gradonačelniče”) objavljen je zabrinjavajući status: U Tuzli, gradu višedecenijskog antifašizma, desila se segregacija po vjerskoj osnovi.

Naime, kako svjedoči jedna posjetiteljka Panonskih jezera, grubo je izvrijeđana zbog kupanja sa muslimanskim pokrivalom za tijelo, te je istjerana iz vode i zabranjeno joj je kupanje.

Svjedočenje o lažnoj toleranciji tuzlanske vlasti prenosimo u cjelosti:

“Eh, taman ja pohvalih Tuzlu, minut iza mi prilazi službeno lice Panonika Tuzla BiH da izadjem iz vode jer se kupam u burkiniju sa pripadajućim pokrivalom za kosu koje sam bez problema koristila u najeltnijim hotelskim bazenima po svijetu. Iako sam pri kupovini karte i dolasku na jezera pitala tri službene osobe o pravilima, rekli su da je od ove godine kupanje dozvoljeno u burkiniju, prodali mi kartu danas su me sa pištama koje su ohrabrile skrivene fašistkinje u vodi da komentarišu u lice naglas kako im se : “Gadi što sam ušla takva zamotana” i “Ne može marama i kupanje”.

Tako da eto. Druga strana naše Tuzle, šizofrena, palanačka i u suprotnosti sa obavezom poštivanja ljudskih prava na koje se statutom obavezuje Grad Tuzla kao djelimični vlasnik kompleksa.

Privatnog udjela nema. Tako da može Tuzla, ali dobro pazite da ste bijeli, straight i da ličite ako je kako moguće na Draška Stanivukovića kojeg je za razliku od mene Jasmin Imamovic zagrljajem dočekao u rodnom gradu mog muža.”

 

Kakvu sliku o Tuzli ovakvim postupanjem širi Tuzlanska vlast?

Dodajemo, kakvu sliku ovakvim postupanjem širi tuzlanska vlast? U ime koga?

Je li Tuzla grad lažne tolerancije kad njegova vlast ne želi da osudi vjersku segregaciju?

Draško Stanivuković koji negira Genocid i koji se odbio pokloniti žrtvama tuzlanske Kapije je dobro došao (načelnik s njim ponosno zagrljen šetao po Tuzli), ali pokrivena muslimanka nije!? Kakva je to vrsta tolerancije?

Pozivamo ovim putem Jasmina Imamovića i tuzlansku vlast da javno osudi opisano ponašanje, jer Tuzla ima tradiciju antifašizma – ne fašizma!

Segregacijskom fašizmu bilo koje vrste – nije mjesto u Tuzli!