“Različite međunarodne zajednice kažu da se stanje korupcije u BiH dramatično pogoršava iz godine u godinu. Nažalost, ne postoji organiziran napor za borbu protiv korupcije i takva situacija ima utjecaja na funkcioniranje institucija. Zbog enormnog prisustva korupcije postoji jedna institucionalna paraliza”, rekao je Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala.

Ključni načini izvlačenja novca su procesi javnih nabavki, poručuje Blagovčanin.

Konferencija o korupciji u BiH (Foto: D. Ć./Klix.ba) Konferencija o korupciji u BiH (Foto: D. Ć./Klix.ba)

“Poseban je problem stanje u pravosuđu koje je pod političkom kontrolom. Umjesto da se bore protiv korupcije, oni su srž problema”, kazao je, a sa čim je saglasna i Alena Kurspahić iz Ureda disciplinskog tužioca.

Ona ističe da je korupcija prisutna u svim stubovima i nivoima vlasti, međutim kaže da postoji nada da bi se moglo mijenjati nabolje.

“Ohrabruje opredijeljenost međunarodne zajednice na provođenju reformi, naročito u pravosuđu. To će uspostaviti nove alate kako bi se okovi političke zarobljenosti države i društva konačno mogli pokidati”, navela je Kurspahić.

Denis Džidić (Foto: D. Ć./Klix.ba) Denis Džidić (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Novinar i urednik BIRN-a Denis Džidić kaže da je u posljednjih nekoliko dana došlo do pomaka na osnovu kojih se mogu raditi konkretnije stvari.

“Pomaci u proteklih nekoliko dana ukazuju na mogućnost većeg insistiranja na integritetu, ovaj momenat treba iskoristiti za pravljenje korjenitih promjena, najviše na državnom nivou”, rekao je Džidić.

Učesnici su poručili da korupcija pobjeđuje i da se, ukoliko mi želimo pobijediti nju, rješenje mora pronaći iznutra, od građana BiH, te kroz reforme i sistemski.