Ekološki i aktivistički pokreti/organizacije/aktivisti iz regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija) danas se okupljaju u Sarajevu uz poruku “Ni kap vode im ne damo!”.

Regionalni savez pod nazivom Odbranimo r(ij)eke Balkana najavio je veliki skup 3. jula u Sarajevu, gdje će se postaviti kamen temeljac zajedničke borbe za oslobađanje svih rijeka Balkana.

Kako su saopćili organizatori, dogovorit će se smjernice zajedničkog djelovanja aktivističkih pokreta iz cijele regije u borbi za zaštitu vode kao najvažnijeg zajedničkog dobra. Očekuje se dolazak predstavnika i predstavnica preko 20 lokalnih inicijativa koje se već godinama aktivno bore za rijeke i reke širom Balkana.

“Odbranimo r(ij)eke Balkana” je savez koji okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative, te ljude iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije koji su se istakli u borbi za zdravu životnu sredinu, a protiv zločina prema rijekama i ljudima.

Na desetine je pobjeda malih zajednica širom Balkana, a sada tu energiju želimo usmjeriti sarađujući u ostvarenju trajnih promjena propisa i prakse kako bismo spasili naše rijeke za nas i generacije koje dolaze – poručuju iz ovog saveza.

“Zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim r(ij)ekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala. Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile! Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička”, saopćeno je.

Aktivisti će danas na Vilsonovom šetalištu u 14:00 sati saopćiti principe i ciljeve djelovanje novoformiranog regionalnog saveza koji će biti usaglašeni istog dana na skupu u organizaciji bh. ACT-a (Fondacija Atelje za društvene promjene).