FOTO: Ilustracija

U jami “Omazići” RMU Banovići, nije došlo do eksplozije već do izbijanja požara, kazao je v.d. generalnog direktora Fadil Kudumović.

– Požar u jami “Omazići” dogodio se u nedjelju, 28. marta u 07:00 sati između dvije smjene, kada u jami nije bilo radnika i život nijednog uposlenika nije bio ugrožen, kazao je on.

Oštro demantujemo i izjavu da je prilikom požara u jami uništena oprema vrijedna nekoliko desetina miliona maraka, jer požar nije izbio u dijelu jame u kojem se nalaze mašine i oprema. Katastrofa je izbjegnuta, ne kako gospođica Pirić navodi zbog pomijeranja sata na ljetno računanje vremena, već zahvaljujući blagovremenoj intervenciji članova čete za spasavanje rudnika “Banovići”.

Federalna zastupnica Elzina Pirić kazala je da je u rudniku “Banovići” u nedjelju 28. marta u jami “Omazići” RMU “Banovići” došlo do eksplozije i velikog požara, koji dva dana nije prijavljen nadležnim institucijama. U svojoj izjavi navela je i da je u požaru uništena oprema vrijedna nekoliko desetina miliona maraka, a preko 650 rudara poslato na prinudni odmor, a da se njihova daljnja sudbina ne zna.

– Ekipa članova čete za spasavanje u tom momentu je bila na licu mjesta i već nakon deset minuta od izbijanja požara sišla u jamu “Omazići” na intervenciju. Rukovodilac Štaba službe za spasavanje u 08:30 sati, nakon zasijedanja, obavijestio je Federelnog rudarskog inspektora o slučaju, a zatim i Policijsku stanicu Banovići i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, rekao je v.d. direktora.

– Sami uzroci požara nisu još utvrđeni, ali obzirom na niz “slučajnih” događaja koji su prethodili vremenu izbijanja požara (u trenutku kada rudari nisu bili u jami) baca ozbiljnu sumnju na slučajnost izbijanja požara.

Posebno demantujemo izjavu da su radnici iz jame poslati kući, te da je njihova sudbina neizvijesna, istakao je direktor.

– Napominjemo, da su svi radnici i dalje u radnom odnosu, a zbog vanredne situacije u jami, koju je proglasio Štab čete za spasavanje nedugo nakon požara, dio radnika u skladu sa Zakonom i zakonskim aktima poslat je na korištenje prvog dijela godišnjeg odmora, dok su ostali radnici raspoređeni na određene poslove u krugu jame. Nedostatak proizvodnje iz jame “Omazići” biće nadoknađen povećanjem proizvodnje na površinskim kopovima, tako da ni isplata plata neće biti upitna.

Uprava je pozvala sve uposlenike, predstavnike oba sindikata, da u narednom periodu zajedničkim radom doprinesu stabilizaciji proizvodnje i da ovakve događaje ne koriste za dodatno usložnjavanje situacije u Rudniku.

Uprava poziva Federalnu zastupnicu Elzinu Pirić da ne širi neistine o ovom događaju i napominje da je kao zaposlenica rudnika “Banovići” u svakom momentu mogla dobiti informacije od stručnog lica, ovlaštenog od strane direktora Društva. Obzirom da godpođica Pirić od 20. maja prošle godine (od smjene tadašnje Uprave Društva) nije došla na posao, jasno je da nema provjerene informacije i da nije upoznata sa stanjem u Rudniku. Pozivamo je da se vrati na posao za koji je uredno plaćena, te da svojim neistinama ne nanosi štetu i narušava ugled Rudnika, poručuju iz uprave Rudnika.