U Njemačkoj je došlo do sukoba između policije i demonstranata koji protestuju zbog uvedenih mjera protiv koronavirusa.

Policajci su na protestima koristili biber sprej i pendreke protiv osoba koje su pokušale probiti policijske barijere.

Oko 10.000 ljudi je protestovalo u gradu Kassel u centralnoj Njemačkoj, a većina njih se nisu pridržavali mjera pa tako nisu nosili zaštitne maske niti pokušali držati fizičku distancu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Iz policije su saopćili da je nekoliko osoba i privedeno, ali nisu precizirali broj.

Nekoliko grupa, većinom krajnje desničarskih protivnika vladinih propisa za borbu protiv pandemije, pozvalo je na proteste u gradovima širom zemlje.

U Berlinu je oko 1.800 policajaca bilo u pripravnosti zbog mogućih nereda, ali samo nekoliko desetina demonstranata okupilo se kod Brandenburške kapije.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U međuvremenu, oko 1.000 građana okupilo se na berlinskom bulevaru Unter den Linden u znak protesta protiv demonstracija krajnje desnice.

Policija je morala da interveniše kada su neki krajnje desničarski demonstranti pokušali da napadnu fotoreportere, ali policija je saopštila da je situacija uglavnom pod kontrolom.

Zaraza u Njemačkoj posljednjih nekoliko sedmica je znatno porasla, a vlada će naredne sedmice odlučiti na koji način će reagovati.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da će Njemačka morati “prikočiti” i ponovo pooštriti mjere.

Njemački nacionalni centar za kontrolu bolesti saopćio je da nove infekcije eksponencijalno rastu jer je zaraznija britanska varijanta koronavirusa postala dominantna u zemlji.

Osim u Njemačkoj, građani su danas protestovali i u Austriji, Švicarskoj i Finskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori…