FOTO: GV Tuzla

Na vanrednoj sjednici Gradskog odbora Demokratske fronte Tuzla koja je održana u subotu donesena je odluka da ova stranka izlazi iz većine koju prevodi SDP u Gradskom vijeću Tuzla. Vijećnik ove stranke Emir Čehajić je potvrdio za TIP da ostaje uz većinu, dok još uvijek nije poznata odluka vijećnika dr. Zlatana Fatušića.

˝Ne želim da izdam građane koji su glasali za mene zbog politikanstva pojedinaca. Ostajem dio većine u Gradskom vijeću Tuzla jer vjerujem u građanski koncept i želim raditi za boljitak Tuzle i svih njenih građana. Vrijeme će pokazati ko je bio u pravu…˝, kazao je Čehajić za TIP.

˝Gradski odbor Demokratske fronte Tuzla odbija ponuđenu koaliciju u Gradskom vijeću Tuzla koju predvodi SDP zbog unaprijed uspostavljene neprincipijelne koalicije SDP, SBB, PDA, HDZ, TA i četri vijećnika SDA. Takva i slična koalicija sa okosnicom SDP, PDA, SBB, NS, HDZ je već uspostavljena i na nivou Tuzlanskog kantona. SDP je umjesto DF-a već izabrao PDA i HDZ kao svoje koalicione partnere u TK i Gradu Tuzla, te tako izabrao svoj politički pravac, koji je za Gradski odbor Tuzla apsolutno neprihvatljiv. Vijećnici Demokratske fronte Tuzla dužni su da poštuju odluke Gradskog odbora, te drugih organa stranke. Vijećnici su dužni da se pismenim putem u roku od 48 sati izjasne da li prihvataju odluku Gradskog odbora. Ukoliko vijećnici odbiju sprovođenje odluke Gradskog odbora DF-a  dužni su da vrate mandat Demokratskoj fronti˝, saopšteno je iz ove stranke.

Ove navode DF-a ranije su demantovali iz SDP-a i SDA.

Iz ove stranke nisu naveli po kom to zakonu i članu vijećnici izabrani od strane građana su dužni vratiti mandat stranci. Bi li mandat stranci vratio predsjednik GO DF-a Tuzla i zastupnik  u Skupštini TK Mahir Mešalić i predsjednik KO DF Tuzla i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prof. Zlatan Begić  da se sutra ne slože sa instrukcijama predsjednika stranke Željka Komšića?

Da li je mandat DF-u vratio kada je istupio iz stranke  bivši generalni sekretar  i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić?!

Nije.

Zašto DF nije tražio da im vrati mandat?

Odgovor je jednostavan.

Zato što mandat pripada vijećnicima i zastupnicima izabranim od strane građana, a ne stranci.

Iz DF-a tvrde da je glasanje u Gradskom vijeću Tuzle pokazatelj ko je u koaliciji.

Podsjećamo, više od dvotrećinske većine, 25  vijećnika, u Gradskom vijeću Tuzla  je u petak glasalo  za Nacrt Budžeta Grada Tuzla za 2021. godinu i odluku o njegovom izvršenju. Da li to znači da je 25 vijećnika u koaliciji?! Skupština Tuzlanskog kantona u subotu je na hitnoj sjednici  jednoglasno stavila van snage Zaključak  koji se  odnosio na obustavu svih konkursnih procedura i zapošljavanja osim u zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona. Da li to znači da su svi zastupnici u Skupštini TK u koaliciji i da nema opozicije?!

I dok DF spočitava SDP-u ‘navodnu koaliciju’ sa HDZ-om u GV Tuzla, čvrsto se drži zagrljaja SDA na državnom nivou i koalicije sa HDZ-om i SNSD-om. To opravdavaju višim ciljevima od interesa za državu BiH?!

Šta je sa Tuzlom i njenim građanima?

“Politička obećanja su – dugom demokratskom tradicijom – najneobaveznija forma ljudskih veza”, Antonin Scalia.

Adis Jašarević