FOTO: Osman Mehmedagić u pratnji advokatice Senke Nožice (Foto: T. S./Klix.ba)

Sud BiH oslobodio je direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića i uposlenika te agencije Muhameda Pekića. Sudija Branko Perić je kazao da Mehmedagić i Pekić nisu krivi te da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivicu u slučaju izuzimanja snimka iz poslovnice BH Pošte.

Tužilac Oleg Čavka tražio je od Suda BiH da se Osmanagić i Pekić proglase krivim. Ustvrdio je da je njihova krivicu u potpunosti dokazana.

Također je tražio da se Mehmedagiću zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e i to na pet godina.

S druge strane, odbrana je tražila oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo BiH je Mehmedagića i Pekića teretilo za zloupotrebu službenog položaja. Njima je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu.

Prema optužnici su Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, neovlašteno dobili informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava.

Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora BH Pošte. Tražili su snimak s nadzorne kamere za 27. august uz tvrdnju da je pitanju državna tajna, navodilo se u optužnici. Tužilaštvo je tvrdilo da im je cilj bio da pomoću snimka utvrde ko je poslao prijavu protiv Mehmedagića.

Ipak, u konačnici Sud je sve odbacio i oslobodio Mehmedagića i Pekića, a sudija Perić je kazao da je u ovom slučaju bilo veoma mnogo pritisaka na Sud.

Sud odlučio da je snimak bio od operativnog značaja

Sud Bosne i Hercegovine zvanično se oglasio povodom oslobađajuće presude direktoru Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću i uposleniku te agencije Muhamedu Pekiću.

Njih je Tužilaštvo BiH teretilo da su nelegalno izuzeli snimak iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu kako bi utvrdili ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv Mehmedagića. Sud BiH danas ih je oslobodio krivice.

“Sud Bosne i Hercegovine je, u krivičnom predmetu Osman Mehmedagić i dr, nakon održanog glavnog pretresa, donio i javno objavio presudu kojom se optuženi Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić oslobađaju od optužbe da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, na način kako je to opisano u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopćenju Suda.

Kako se dodaje, na osnovu dokaza koje je tužilac izveo na glavnom pretresu, Sud nije mogao izvesti zaključak da su optuženi na osnovu prethodnog dogovora o izvršenju krivičnog djela preduzeli nezakonite radnje s ciljem da drugom nanesu štetu ili teže povrijede prava drugog.

Izrečena presuda

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić oslobođen optužbe za nezakonito izuzimanje snimka u BH Pošti

“Radnja izuzimanja videosnimka s nadzorne kamere, po ocjeni Suda, bila je od operativnog značaja, o čemu su detaljno i uvjerljivo svjedočili upravo svjedoci optužbe Trifko Buha i Ibrahim Međedović”, stoji u sudskom saopćenju.

Podsjetimo, tužilac Oleg Čavka tražio je od Suda BiH da se Osmanagić i Pekić proglase krivim. Ustvrdio je da je njihova krivicu u potpunosti dokazana.

Također je tražio da se Mehmedagiću zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e i to na pet godina. S druge strane, odbrana je tražila oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo BiH je Mehmedagića i Pekića teretilo za zloupotrebu službenog položaja. Njima je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu kako bi utvrdili ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv Mehmedagića.

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu za današnju oslobađajuću presudu.