FOTO: Osman Mehmedagić u pratnji advokatice Senke Nožice (Foto: T. S./Klix.ba)

Osman Mehmedagić, direktor OSA-e, pušten je na slobodu, uz mjere zabrane, potvrđeno je za Klix.ba. Odluka je to Suda BiH nakon jutrošnjeg ročišta na kojem su Tužilaštvo BiH i odbrana pred sutkinjom za prethodni postupak Tatjanom Kosović izlagali argumente za i protiv određivanja jednomjesečnog pritvora.

Među mjerama zabrane je sastajanje s Denisom Prcićem, osnivačem i vlasnikom Američkog univerziteta u BiH, koji je također prije nekoliko dana pušten na slobodu, te ostalim osumnjičenim. Prcić je tereti da je omogućio Mehmedagiću nezakonito sticanje diplome.

Tužilaštvo BiH pritvor za Mehmedagića, koji je pod istragom zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranja novca, predlagalo je zbog zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi puštanje osumnjičenog na slobodu, moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti, povezani sa lišenjem slobode navedenog osumnjičenog.

Tužilac Oleg Čavka u svom izlaganju na jutrošnjem ročištu problematizirao je način na koji je prvi čovjek državne obavještajne agencije stekao univerzitetske diplome te nekretnine u Sarajevu.

S druge strane, Mehmedagićevi branjenici Nermin Mulalić i Senka Nožica odbacili su navode Tužilaštva i kazali da nema osnova sumnje za djela koja se njihovom branjeniku stavljaju na teret.

Podcrtali su da je irelevantna njegova njegova diploma s Američkog univerziteta u Tuzli, koju Tužilaštvo smatra spornom, jer posjeduje onu iz Banja Luke, za koju tvrde da je validna.

Mehmedagić je lišen slobode u srijedu, a dan poslije u Sarajevu i Mostaru organizirani su protesti podrške direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije. na kojim su iznijete zamjerke na rad Tužilaštva BiH.

Taj čin u Državnom tužilaštvu vide kao kao pritisak na njihov rad, a na jutrošnjem ročištu i sutkinja Kosović konstatirala je kako je na sceni hajka protiv Suda. Odbrana Osmana Mehmedagića tvrdi pak da se radi o politički hajci na njega.