FOTO: Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla

Bosna i Hercegovina ostaje jedna od rijetkih zemalja čiji građani ostaju u neizvjesnosti hoće li i kada biti u prilici primiti vakcinu protiv COVID-19. I dalje smo u redu 186 zemalja unutar COVAX sistema, ali druge države ne tapkaju u mjestu, nego direktnim dogovorima sa proizvođačima kupuju prve doze. Zašto to ne čine nadležni i u BiH? O tome između ostalog za N1 govorio je  direktor UKCA Tuzla Vhahid Jusufović.

Srbiji je isporučen prvi kontingent Pfizerove vakcine. BiH čeka COVAX. Zbog čega?

To može biti dobra i loša stvar. Dobra je da vidimo kako će pacijenti reagovati na vakcinu. Loše je što ćemo u smislu imunizacije i kolektivnog imuniteta zaostajati za susjedima.

Jesmo li zakonski mogli nabavljati vakcinu mimo COVAX-a i ko bi trebao biti zadužen za taj dio posla?

Niko ne želi biti ugovorni organ, to je jedna nezahvalna pozicija koju svi izbjegavaju. Moj je utisak da kada se radi o velikim nabavkama, višemilionskim, svi se sklanjaju ukraj. Moguće da je to posljedica afere “Respiratori”.

Vi se među prvima upozoravali da se može desiti slučaja kao što je bio ovaj sa uvozom respiratora?

To je bilo prije proglašenje stanja pandemije. Ja sam tada izgovorio nekoliko rečenica i mislim da me većina nije ozbiljno shvatila. I dalje se nije ništa promijenilo u Zakonu o javnim nabavkama. Misli da je tada bio pogodan trenutak za to.

BiH se pretplatila na 1.200.000 doza vakcina iz COVAX-a. Federaciji BiH će pripasti 800.000, Republici Srpskoj 400.000. Je li to malo?

Koliko smo uplatili toliko i očekujemo. Trebamo vidjeti koliki nam procenat imunizacije treba. On mora preći 60 posto od ukupne populacije. Trabo bi biti duplo veći broj doza od ovog koji smo naručili. Za svakog čovjeka potrebne su dvije doze vakcine. To pitanje treba postaviti Vijeću ministara BiH i entitetskim vladama.

Niko još uvijek nije zatražio registraciju vakcina u BiH. Hoće li se one koje budu uvezene onda moći koristiti za vakcinisanje građana BiH? Kakva su pravila?

Pravila su jednostavna. Svako medicinsko sredstvo i lijek mora proći kroz procedure Agencije za lijekove da bi bila moguća primjena na teritoriji Bosne i Hercegovine. Taj proces nije dug. Mora se prvo dobiti uzorak vakcine i to mora proći verifikaciju. Taj postupka traje najviše dva, tri dana.