Trišić Babić, je prva koja se oglasila iz Dodikovog kabineta, a sasvim očekivano osudila je što je taj potez izazvao veliku pažnju javnosti navodeći da “sporna ikona postaje paravan iza kojeg se želi sakriti diplomatski presedan zbog kojeg ćemo se načekati da u BiH vidimo ozbiljnijeg gosta”.

“Priča se koristi na osnovu nepotpunih podataka i smiješno je da na osnovu fotografije u novinama ili na agencijima počnete nekog da optužujete. Za to vrijeme, valjda treba da zaboravimo da je Rusija, između ostalog, stalna članica Vijeća sigurnosti UN, a Sergej Lavrov jedan od trojice najutjecajnijih šefova diplomatija u svijetu. To što mu je ovdje priređeno je strašno, jer se na sastanku nisu pojavili čak ni savjetnici članova Predsjedništva, a ne treba ni podsjećati da je protokol posjete bio poznat mnogo ranije”, kaže Trišić Babić, piše ATV.

Kako se moglo i očekivati, ponovo nije dat konkretan odgovor kako je ikona iz Ukrajine završila u BiH, pa onda i u rukama Lavrova.

Dodik se ovim povodom nije oglašavao, a simptomatično je da je dozvolio da se u javnosti obrati njegova savjetnica koja ni u jednom trenutku nije dala bilo kakvo objašnjenje već je samo prokomentarisala i optužila postupak članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića zato jer nisu željeli ugostiti Lavrova.

Da je ikona iz Ukrajine problem koji se treba riješiti govore i brojni komentari relevantnih zvaničnika i sam predmet istrage koji je formiralo Tužilaštvo BiH.