FOTO: Fadil Novalić
Na čelu ove grupe, prema Tužilaštvu BiH, bio je federalni premijer Fadil Novalić.

Načelo presumpcije nevinosti ovdje se, naravno, mora poštovati, odnosno ne smije se tvrditi da je bilo ko kriv prije konačne presude suda.

No, pitanje koje javnost ima pravo postaviti jeste da li će Novalić, koji je po funkciji “prvi operativac” Federacije BiH, biti u stanju da na pravi način obavlja svoj posao pod pritiskom ovog teškog sudskog procesa.

Nema sumnje da će suđenja, koja će trajati više mjeseci ili godina, pripreme za ročišta, razgovori s advokatima te sam stres zbog moguće presude, utjecati na Novalića kao i na bilo kog drugog čovjeka.

Istovremeno, Federacija, kao i cijela BiH prolaze kroz možda najtežu krizu u posljednjih dvadesetak godina i potrebni su nam lideri koji mogu posvetiti sve svoje vrijeme, snagu i kreativnost rješavanju brojnih problema s kojima se suočavamo.

Spomenimo samo primjer vakcinacije. U BiH taj proces još nije počeo, iako su u svijetu već već vakcinisane desetine miliona ljudi. Kašnjenje s vakcinacijom u našoj zemlji dovest će do gubitka dodatnog broja života.

Naši političari tek su nedavno shvatili da nije dovoljno samo naručiti vakcine preko zajedničkog globalnog mehanizma Covax, već da postoje i druge metode, kao što su direktni pregovori s proizvođačima, lobiranja itd. Dakle, sve ono što druge zemlje, poput Srbije, već odavno rade, i stoga su već daleko odmakle s vakcinacijom.

Jedan od najvažnijih problema je i ekonomska kirza. Ionako slabašna bh. privreda žestoko je uzdrmana pandemijom koronavirusa. Izvoz je lani pao za oko milijardu KM, a bez posla je ostalo oko 15 hiljada ljudi.

Međunarodni monetarni fond predviđa da se BiH ni u 2021. neće vratiti na nivo iz 2019. po snazi ekonomije (u najboljem slučaju to će se desiti 2022.), dok je Svjetska banka prognozirala rast siromaštva u našoj zemlji.

Uprkos svemu tome, brojne su kritike da vlasti nisu uradile dovoljno da pomognu privredi i građanima čiji je standard znatno opao.

Na kraju, tu je i problem migrantske krize za čiju samu pojavu BiH ne snosi krivicu. Jednostavno, našli smo se vrtloga međunarodnih zbivanja i preplavio nas je talas koji u prvom trenutku nismo mogli izbjeći.

No, nema sumnje da su vlasti mogle puno bolje upravljati tom krizom, od bolje zaštite građana, pojačane kontrole granice, pružanja boljih uslova migrantima (za šta smo dobili znatan iznos novca donatora), pravednije raspodjele tereta na prostoru cijele zemlje itd.

Naravno, niko ne kaže da je sve ovo u nadležnosti federalnog premijera, ili bilo kojeg pojedinca ili institucije. Ovi problemi mogu se riješiti samo zajedničkim djelovanjem vlasti na svim nivoima i društva u cjelini.

Ali ljudi koji su na čelnim pozicijama, poput Novalića, trebali bi biti vođe te borbe, oni koji će ujediniti sve snage kako bismo se uspjeli izboriti sa brojnim izazovima i opasnostima.

Na kraju, ima li Novalićeve krivične odgovornosti u nabavci kineskih respiratora utvrdit će Sud. Da li su se vlasti dobro nosile sa svim problemima proteklih godina, odlučit će građani na narednim izborima.