FOTO: Nermin Nikšić
Nikšić kaže da na sastanku niko nije bio protiv kandidature Zalihića, iako je upravo on nakon sastanka i razgovora sa liderom Naše stranke Predragom Kojovićem kazao da Irma Baralija ostaje kandidat Bh. bloka.

“Formalno Arman Zalihić nije kandidat ispred Bh. bloka, njega je predložila vijećnica PMP-a, ali ništa se nije dogodilo bez dogovaranja. Svi pričaju o nekoj matematici, a ja o čistom računu. Nažalost, zbog nekih nesuglasica, ne treba se praviti da ih nema. PMP nije bio spreman da podrži Irmu Baraliju, koja je bila naš kandidat. Ako je ucjena PMP-a da neće podržati Irmu Baraliju, je li onda ucjena Naše stranke da to mora biti Baralija bez obzira što ne može proći”, kazao je Nikšić.

Iako je prvobitno pozvao Koaliciju za Mostar da podrži Baraliju navodeći da bi u slučaju jednakog broja glasova između nje i Marija Kordića (HDZ) pobjednica bila Baralija jer je mlađa, Nikšić dan nakon toga kaže kako bi ostajanje pri kandidaturi Irme Baralije pokazalo neozbiljnost Bh. bloka jer ona ne bi imala dovoljno glasova čak i kad bi je podržala Koalicija za Mostar.

Govoreći o objavi Sabine Ćudić na Facebooku da je kandidaturom Zalihića srušen Bh. blok u Mostaru i ugroženo partnerstvo u ostatku BiH, Nikšić smatra da SDP ništa nije ugrozio.

“Za SDP, BiH ne počinje i ne završava u Sarajevu, BiH je i u Mostaru i u Banjoj Luci i u ostalim gradovima. Nije važno samo u Sarajevu imati vlast po svaku cijenu, a na drugim dijelovima se igrati politike. Mi ni jednog trenutka nismo ostavili Irmu na cijedilu i sam Arman je branio njenu poziciju i kandidaturu”, poručio je Nikšić.

Upitno je zapravo šta je prava pozadina kandidature Armana Zalihića jer je evidentno da je u prvom krugu glasanja mogao dobiti maksimalno sedam glasova što nije dovoljno za drugi krug.