FOTO: Alen Kamerić

Vlada TK dala je saglasnost za razrješenje direktora JZU Univerzitetski klinički centar, na lični zahtjev, i imenovanje vršioca dužnosti direktora ove medicinske ustanove.

Umjesto dr Vahida Jusufovića, koji je ranije, nakon što Vlada nije usvojila izvještaj o radu, dao ostavku, postavljen je dr. Alen Kamerić, ortoped u UKC Tuzla, koji će za sada biti vršilac dužnosti direktora.

Kamerić je obnašao i dužnost ministra zdravstva u tzv. ekspertnoj vladi Bahrije Umihanića, imenovanoj nakon februarskih protesta 2014. godine.

Kamerić je inače član Pokreta demokratske akcije (PDA), a bio je ispred te stranke kandidat za gradonačelnika Tuzle na posljednjim lokalnim izborima.

Ipak, mnogi bi voljeli da na čelu ove, za građane najvažnije institucije, vide nekog ko nije politički angažovan, ljekara sa impresivnim iskustvom i posvećenog svom poslu, a ne politici.

Kako nezvanično sazajemo kandidat za medicinskog direktora UKC Tuzla, umjesto odlazećeg Šekiba Umihanića, je Bahrudin Hadžiefendić (SBB), bivši glavni menadžer “Tuzlafarma”, te ministar zdravstva u Vladi Bege Gutića.

Zanimljivo je da su i dr. Kamerić i dr. Hadžiefendić doktorske disertacije, neophodne za postavljenje u UKC, odbranili po ubrzanom procesu u vrijeme pandemije virusa korona.

Dr. Kamerić je doktorirao nedavno na Medicinskom fakultetu “Kallos” vlasnika Nedjeljka Stankovića, biznismena iz Potpeći, nastanjenog u Brčkom, čije visokoškolske ustanove – univerziteti i fakulteti, nemaju akreditaciju Agencije za visoko školstvo BiH.

Što se dr. Hadžiefendića tiče, ako su tačne informacije o njegovom dolasku za desnu ruku dr. Kamerića, na poziciju medicinskog direktora, mjesta koje zahtijeva dugogodišnje iskustvo i praksu, dolazi s vrlo malo staža u struci, nakon doktorata oko kojeg se digla velika prašina.

Naime, u vrijeme kada je Senat Univerziteta zabranio odbranu diplomskih, magistarskih i doktorskih radova zbog koronavirusa, Hadžiefendić je u martu prošle godine odbranio doktorat pred komisijom u kojoj je predsjednik dr. Elmir Jahić, direktor Bayer instituta u Tuzli (“Kabilova bolnica”) već bio zaražen virusom korona.

Ispostavit će se da je ovaj institut u to vrijeme postao glavni klaster pandemije Covid-19 u TK, a iako je bilo prijava da se ova slučaj krivično goni, ništa se nije dogodilo, slučaj je zataškan, a doktorat je zvanično priznat. (RI)