FOTO: Načelnik Općine Novi Grad u Sarajevu Semir Efendić
Efendić smatra da će vrijeme pokazati da je ta konstituirajuća sjednica, prema njegovim riječima, bila historijska.

“Pale su u vodu sve iluzije o moralnoj čistoći stranaka Četvorke, kako radikalno lijevih tako i radikalno desnih. Ne postoji ponuda koju nisu uputili općinskim vijećnicima samo kako bi se napravila većina protiv načelnika i Općinsko vijeće pretvorilo u cirkus kakav odavno gledamo na višim nivoima vlasti”, kaže Efendić.

Navodi kako su se vijećnici Četvorke bili natjerani da glasaju svi istom olovkom koja je u sebi imala kameru.

“To je samo po sebi neviđeni skandal i narušavanje principa tajnosti glasanja. Ali oni čija riječ ne vrijedi ništa, ne mogu vjerovati ni drugima na riječ. Naređenje o takvoj vrsti glasanja došlo je direktno iz vrha NiP-a, od Konakovića i Ademovića, a na samoj sjednici provedeno od strane generalnog sekretara NiP-a Mirze Selimbegovića“, tvrdi Efendić.

Ističe kako je na sjednici nakon osam godina nestao SBB jer je
njihov jedini vijećnik, Azem Cviko, izbačen iz stranke zato što je postupio prema svojoj savjesti
, a ne prema instrukcijama iz vrha stranke da ne podrži većinu koju formira načelnik iz SDA. Osvrnuo se i na ostale stranke.

“U isto vrijeme dva vijećnika SBB-a u Ilijašu su učestvovali u formiranju većine sa SDA i nisu isključeni. Na dan kada je Cviko isključen iz SBB-a zbog podrške većini sa SDA u Novom Gradu, SBB ov vijećnik u Vogošći učinio je isto bez ikakvih posljedica.
Iz istih razloga raspala se i Platforma za progres u Novom Gradu.
Naša stranka pokazala je svu svoju brutalnost mafijaškim porukama sa krvavom rukom preko lica svoje dojučerašnje članice Enise Spahić, koja je više bježala iz te stranke nego što je dozivao neko sa naše strane. Napravila je vijećnički klub sa vijećnikom DF-a nezadovoljna načinom rada Naše stranke, a tek onda su zajednički odlučili biti dio političkog dogovora pri izboru rukovodstva Vijeća i kandidiranju vijećnika iz Novog Grada za Gradsko vijeće. Ne postoji slika koja bolje oslikava Našu stranku nego što je to lice njihove dojučerašnje članice Enise Spahić prekriveno crvenom rukom. Ovakve poruke ne šalju političke, nego mafijaške organizacije“, mišljenja je općinski načelnik.

On je optužio stranku Narod i pravda da je organizator svega što je naveo.

“Dobili su devet vijećnika u Općinskom vijeću, ali sramni čin tjeranja svojih partnera da specijalnim kamerama snimaju svoje glasačke listiće, već na prvoj sjednici kojoj prisustvuju kao stranka rekao je sve o njima. Zašto NiP ovakvim metodama rada od svojih i partnerskih vijećnika pravi slijepe poslušnike i robote za glasanje u predstavničkom organu u koji su ih građani izabrali?”, zapitao se

Efendić smatra da je mnogo toga izašlo na vidjelo prilikom ove konstituirajuće sjednice Vijeća i dešavanja koja su je pratila.

“Sve su stranke na neki način pokazale svoje pravo lice. Zašto SBB svugdje može sa SDA, ali u Novom Gradu ne može? Zašto je Četvorki, a posebno NiP-u toliko stalo da se dograbi Općinskog vijeća u Novom Gradu? Zašto je dio strukture SDA blizak Kantonalnom odboru i vrhu SDA još u predizbornoj kampanji otvoreno agitirao za kandidata Četvorke u Novom Gradu? Zašto neki vode brutalnu medijsku hajku dokazujući se novom predsjedniku onako kako su se nekad dokazivali starom?”, pita se, a zatim nudi i odgovore:

“Zato što je sve lakše nego zasukati rukave i raditi. Mi nastavljamo raditi, a neradnici neka spletkare. To dvoje nije isto i nikada neće biti. Neradnici mogu opstajati na našoj političkoj sceni samo zato što uspijevaju da otjeraju i spriječe one koji bi javne poslove radili odgovorno. U Novom Gradu im to ne polazi za rukom odveć dugo, a uvjeren sam da će uskoro biti tako i u cijeloj državi. Predugo su neradnici, neozbiljni ljudi i neznalice na sceni. Vrijeme je da se polahko razilaze. Osjete to i oni. Zato je tolika panika i galama. ‘I ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da svaka zvijer pokaže svoj trag'”, zaključio je svoje viđenje cijele situacije.