JP Elektroprivreda BiH d.d – Sarajevo upozorava da bi zbog zastoja proizvodnje Rudnika Kreka uskoro moglo doći do obustave grijanja za stanovnike Tuzle i Lukavca, što je blizu 120 hiljada građana.

JP Elektroprivreda BiH d.d – Sarajevo zbog nužnosti osiguravanja nesmetanog rada termoelektrana, kontinuirane proizvodnje električne i toplotne energije i stabilnog snabdijevanja kupaca, iznova poziva Sindikat i Upravu RU “Kreka” na nastavak procesa restrukturiranja rudnika, vraćanje socijalnom dijalogu i ispunjavanju obaveza preuzetih sporazumom zaključenim 19. maja 2021. godine.

“Uprava Rudnika Kreka mora iznaći rješenja u situaciji evidentnog zastoja u proizvodnji. Ovo se odnosi na sve pogone Rudnika gdje je evidentiran značajan podbačaj, a prvenstveno iz Pogona Dubrave, gdje već sedmicama nema proizvodnje. Uvođenje prekida rada za administrativno osoblje vidimo samo kao prvu mjeru u osiguravanju normalnog funkcionisanja Rudnika Kreka”, saopćeno je iz Elektroprivrede.

Sindikatu Rudnika uglja Kreka upućuje se poziv na odgovorno ponašanje u situaciji koja zbog aktuelnih dešavanja u Rudniku, dovodi u pitanje rad Termoelektrane Tuzla.

“Uz ugrožavanje procesa proizvodnje električne energije, odustajanje od socijalnog dijaloga, daljnja opstrukcija restrukturiranja rudnika, što uzrokuje smanjene isporuke uglja za potrebe Termoelektrane Tuzla, imat će i teške implikacije na osiguravanje grijanja Tuzle i Lukavca, odnosno snabdijevanje oko 120 hiljada građana toplotnom energijom koja se proizvodi u Termoelektrani”, upozoreno je iz Elektroprivrede BiH.

U saopćenju ističu da sadašnja perspektiva u vezi s restrukturiranjem rudnika i okolnostima u kojima funkcionišu termoblokovi ugrožava proizvodnju električne energije kojom se snabdijevaju kupci u BiH i posebno, uzimajući u obzir nastupajuću sezonu grijanja, toplotne energije kojom Termoelektrana Tuzla već 38 godina snabdijeva građane Tuzle i gotovo dvije decenije građane Lukavca, kao dio integrisanog sistema daljinskog grijanja.

“Imajući u vidu da restrukturiranje nije u interesu samo Elektroprivrede BiH i rudnika i da posljedice njegovog opstruiranja prevazilaze okvire Koncerna EPBiH, upućuje se apel i Sindikatu radnika rudnika Federacije BiH za nastavak procesa restrukturiranja i time eliminisanje posljedica koje će se direktno odražavati na građane zbog problema u proizvodnji električne i toplotne energije.

Također, pozivamo predstavnike Sindikata da se uzdrže od iznošenja u javnost netačnih informacija i neutemeljenih izjava o stanju i odgovornosti u rudnicima Koncerna EPBiH, čime unose dodatni nemir među građane”, naveli su.

Na kraju iz Elektroprivrede pozivaju i sve lokalne politike i političare da ne prikupljaju jeftine političke poene na stanju u rudnicima za koje su dobrano zaslužni, već da se kroz institucije vlasti, u mjeri u kojoj su odgovorni za postojeće stanje u rudnicima Koncerna EPBIH, a posebno Rudniku Kreka, aktivno uključe u rješavanje nagomilanih problema.

Podsjetimo, grupa od 111 zaposlenih u Rudnicima uglja Kreka u Tuzli i dalje se nalazi na takozvanom čekanju. Zbog aktuelne situacije protekle subote zasjedala je Skupština Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, čiji su članovi u potpunosti pružili podršku Krekinim radnicima.

Iz ovog sindikata je istaknuto i da se, proizvodeći haotično stanje u rudnicima koji su u koncernu Elektroprivrede BiH te opstrukcijom potreba u proizvodnom sektoru, nastoje po hitnom postupku osigurati uslovi za stečaj određenog broja rudnika i zatvaranje te obustavu proizvodnje uglja u drugom dijelu rudnika.