FOTO: Ilustracija

Evropska unija u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenula je novi regionalni projekt vrijedan više od sedam miliona eura za podršku sigurnom i učinkovitom vakcinisanju populacije širom Zapadnog Balkana.

Ovaj projekt će pomoći u pripremi regiona za prijem i primjenu vakcina, uključujući one primljene od COVAX-a i putem mehanizma EU-a.

Također će pomoći u poboljšanju otpornosti regiona na zdravstvene probleme i podržati ga u kretanju prema održivom finansiranju univerzalne zdravstvene zaštite.

Aktivnosti će, između ostalog, uključivati razvoj i ispitivanje planova pripravnosti za hitne slučajeve, obuku za zdravstvene radnike i razvoj sistema upravljanja informacijama za primjenu vakcina.

Komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi rekao je da ovim novim projektom podrške kampanjama vakcinisanja na Zapadnom Balkanu u partnerstvu sa WHO-om, EU nastavlja ispunjavati svoju obvezu pružanja podrške partnerima u suočavanju s pandemijom.

“Projekt se nadovezuje na naš paket od 70 miliona eura za podršku pristupu vakcinama u regionu i za nabavu potrebne opreme”, rekao je Várhelyi.