FOTO: Sjednica Vijeća ministara

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razgovarano je i o odlukama značajnim za rješavanje problema trenutne epidemiološke situacije. Prihvaćena je donacija vakcina iz Kine, iskazan interes za novac EU za nabavku i drugo.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog za zaključivanje Ugovora o grantu sa aneksima VII između Evropske unije, koju zastupa Evropska komisija, i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

Cilj Ugovora je dodjeljivanje bespovratnih finansijskih sredstava BiH za provođenje akcija pod nazivom “EU za zdravlje – Doprinos raspoloživosti i pristupu vakcinama protiv Kovida-19”.

Riječ je o grantu Evropske unije u iznosu 13.775.280 eura, a period implementacije je 18 mjeseci.

Do 85 posto ovih sredstava koristit će se isključivo za nabavku lijekova – vakcina protiv Covida-19 od zemalja članica Evropske unije, a preostalih 15 posto za nabavku medicinske opreme i potrošnog materijala, te druge troškove.

Očekuje se da bi do kraja aprila ove godine prve vakcine iz ovog programa mogle stići u BiH.

Ranije je Ministarstvo civilnih poslova određeno kao nadležna institucija BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavke vakcine, vakcinalnog materijala i opreme protiv Covida-19, zaraznog oboljenja u okviru “EU for Health” mehanizma, a ministarka civilnih poslova da u ime BiH izvrši potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

Potvrđen interes za kinesku donaciju vakcina

Vijeće ministara BiH će uputiti obavijest Ambasadi NR Kine u BiH, kojom Bosna i Hercegovina zvanično potvrđuje interes za prihvat donacije od 50.000 doza Sinopharm vakcina protiv Covida-19, čime je prihvaćena diplomatska nota Ambasade Narodne Republike Kine u Sarajevu od 24. marta 2021. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da Ambasadi Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, bez odlaganja, uputi zvaničan zahtjev BiH za ponuđenu donaciju od 50.000 doza Sinopharm vakcina protiv Covida-19, nakon čega će se provesti relevantna zakonska procedura u svrhu realizacije donacije u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova će biti nadležno za implementaciju ove donacije.

Prihvaćen amandman sa Gavijem

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog za zaključenje Amandmana na Ugovor o nabavci vakcina “Commitment agreement-committed purchase arrangement”, između Vijeća ministara BiH i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), s ciljem ubrzanja isporuke vakcina za BiH, uz korekciju na sjednici.

Ovim amandmanom stvara se pretpostavka za prijenos ranije uplaćenih sredstava doznačenih iz BiH na poseban podračun GAVI-ja, isključivo s ciljem bržeg transfera sredstava na račun UNICEF-a za nabavku vakcina.

Riječ je o tehničkim pitanjima koja neće prouzrokovati potrebu za izdvajanje dodatnih finansijskih sredstava iz budžeta institucija BiH, jer je novac ranije uplaćen.