Prema informacijama iz internog dokumenta evropskih zvaničnika, a čije je detalje objavila novinska agencija Reuters, balkanske države sve više gube povjerenje u EU kada je riječ o procesu proširenja na ovu regiju.

Kako prenosi Reuters, Evropa i Sjedinjenje Američke Države su navele kako će Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija postati jednog dana članice države EU, međutim u ovom trenutku na sve države je izuzetno izražen utjecaj Rusije i Kine.

Iz novinske agencije su naveli kako su trgovinske i investicione veze Kine i Rusije na Balkanu manje od onih iz EU, ali da ove države nadmudruju evropski blok nudeći državama Balkana znatno veći broj vakcina u odnosu na EU.

“Moramo priznati da unatoč nepokolebljivoj predanosti integraciji u EU ljudi u regiji osjećaju duboko razočarenje kada je riječ o procesu proširenja”, rekli su zvaničnici Evropske unije u pismu koje su poslali ministrima vanjskih poslova EU.

Osim toga, zvaničnici su istakli kako je ovaj narativ na Balkanu dodatno potaknula percepcija kašnjenja u isporuci vakcina protiv koronavirusa, a koje su trebale stići posredstvom Evropske unije.

Nakon što je Evropska unija godinama zanemarivala regiju Balkana, Hrvatska je u maju 2020. godine organizirala samit EU kako bi dala novi zamah balkanskim integracijama. Osim toga, Sjeverna Makedonija i Albanija trebale su započeti pregovore o članstvu još krajem prošle godine.

Međutim, Bugarska kao članica Evropske unije u ovom trenutku odbija dati zeleno svjetlo za pregovore između Sjeverne Makedonije i EU pozivajući se na jezičke i kulturne sporove između dvije zemlje.

“S druge strane, Evropska komisija insistira na tome da Albanija i Sjeverna Makedonija moraju zajedno ići naprijed. Međutim, prijedlog povjerenika EU za proširenje Olivera Varhelyija ovog mjeseca je povučen te je navedeno kako samo Albanija može započeti pregovore o ulasku. To stvara dodatni osjećaj nereda u odnosima”, rekli su zvaničnici.

Na kraju internog dokumenta, u čiji posjed su došli novinari Reutersa, navodi se kako je osjećaj razočarenja u odnosu Evropske unije prema Balkanu sve više zastupljen.

“Na Zapadnom Balkanu je rasprostranjena percepcija da su šanse za pristup u EU sve manje, a da je Evropa izgubljena u složenim procedurama i zahtjevima”, navodi se u dokumentu, prenosi Reuters.