Dakle, pitanje je gdje je i kome odnio ikonu i po čijem nalogu s obzirom na to da je trebala biti predata institucijama BiH, u ovom slučaju ili MVP-u BiH ili Predsjedništvu BiH. BiH će zvanično morati izvijestiti Rusiju, koja je vratila poklon, u čije je tačno ruke ikona vraćena.

Kako saznajemo, u diplomatskim krugovima sada se sumnja da bi originalna ikona mogla biti zamijenjena nekom manje vrijednom kopijom. Ukoliko je kod “darodavca”, u tom slučaju se nalazi kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je trenutno hospitaliziran u Banjoj Luci.

Simptomatično je da je uprkos tvrdnji Ukrajinskog ministarstva kulture da se radi o vrijednom predmetu u vlasništvu te države, savjetnik Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH Radovan Kovačević jučer kazao da je vrijednost ikone 100-200 eura i da je pripadala jednoj banjalučkoj porodici, čime se pokušala umanjiti materijalna vrijednost predmeta za koji Ukrajinci tvrde da je njihovo kulturno blago.

Nakon što je ambasador Željko Samardžija sinoć sletio na sarajevski aerodrom, njegov prtljag navodno nisu pregledali carinici ni policajci, zbog čega se postavlja pitanje kako je moguće da se u BiH unese tako vrijedan predmet bez prijave nadležnim organima.

Treba znati da uprkos činjenici da je ambasador, Samardžija nema diplomatski imunitet za bh. organe. Dakle, njegov diplomatski pasoš nema izuzeće kada je riječ o poslovima i radnjama Granične policije BiH.

Ukoliko je ambasador Samardžija nosio ikonu zapakovanu u kutiju i u ruksaku, kako je već objavljeno, i ranije je prijavio kao diplomatsku poštu, u tom slučaju carinici nisu mogli otvarati pakovanje, ali su mogli vidjeti kutiju i znati da je nešto vrijedno uneseno u zemlju.

U praksi, diplomatska pošta, odnosno sve ono što je važno i vrijedno, ide iz ambasade prema Ministarstvu vanjskih poslova. Ako je riječ o diplomatskoj pošti, onda je Samardžija bio u ulozi diplomatskog agenta.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije prije dva dana je proslijedilo Ambasadi BiH u toj zemlji ikonu koju je Dodik 14. decembra poklonio Lavrovu tokom susreta u Istočnom Sarajevu.

Ovaj potez je uslijedio nakon što je iz Ukrajine stigla tvrdnja da je ikona njihova i da je ukradena. Rusko ministarstvo očekuje da će se u istragu o ovom slučaju uključiti Interpol, kako bi se utvrdilo porijeklo ikone.