Da u ovdašnjoj politici nema dosljednosti, ideala i onog što najbolje definišu Crnogorci kao čojstvo, dokaz su aktuelna dešavanja u Tuzlanskom kantonu.

U opštem lovu na vlast gube se politički kompasi i sve se svodi na trgovinu zaboravljajući i ono što je rečeno prije nešto više od godinu dana.

Da od toga više nije izuzeta skoro ni jedna politička partija u TK dokaz je nedavni kafanski sastanak predsjednika PDA Mirsada Kukića i prvog čovjeka Vlade TK Denijala Tulumovića, u nedavnoj kampanji za lokalne izbore ljutih neprijatelja.

Dogovoreno koaliranje SDP-a sa PDA čiji je predsjednik godinama u krugovima ovdašnje socijaldemokratije bio nazivan glavnim neprijateljem Tuzle i Tuzlanskog kantona, zatim SBB-ov karambol kao ključnog partnera u obaranju vlada 2018. godine (SDA), pa onda one iz 2019. (PDA), pa onda opet prelijetanje na drugu stranu u rušenju aktuene Vlade SDA, običnom građaninu ubijaju volju za pripadnost i iskazivanje podrške bilo kojoj političkoj opciji.

Bili smo svjedoci i ulaska u koaliciju sa SDA članova DF-a i SD-a (bivši članovi SDP-a) i ako su u predizbornoj kampanji govorili da to neće, ITD, ITD…

Kao šlag na tortu, najveće razočarenje za građane bi mogla biti Naša stranka. Relativno mlada politička partija koja je nakon ulaska u Skupštinu Tuzlanskog kantona, na ovim lokalnim izborima napokon i u Tuzli postala parlementarna.

Njihov odlučan stav iz maja 2019. godine da neće u koaliciji ni sa sa SDA ni sa PDA, i ponosan odlazak u konstruktivnu opoziciju, ovih dana je ozbiljno poljuljan najavom ulaska u politički blok kojeg čine SDP, PDA i SBB, a koji bi trebao činiti vlast u narednom periodu.

Prije nešto više od godinu dana PDA je sa SBB-om rušila vladu koju je predvodila SDA. Danas SDA s DF-om uzvraća udarac. Naša stranka neće se petljati u tu, može se reći porodičnu svađu i ostaje pri svom principu da neće biti u vlasti ni sa SDA niti sa PDA! Svako uplitanje Naše stranke u koalicije čiji su predvodnici ili čak samo članovi SDA i PDA smatrat ćemo zlonamjernim. Među nama ni političkih ni ideoloških ni svjetonazornih ni bilo kakvih interesnih poveznica nema – rekao je predsjednik regionalnog odbora Naše stranke u TK, Mirsad Čamdžić, 08.04.2019.

Slično je govorio i Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle, čovjek koji u narodu ovog kraja uživa veliko poštovanje.

Mi imamo naš stav. Ne idemo ni sa kakvim nacionalnim strankama. To ako neko pokuša, mi ćemo procijeniti i donijeti odluku koja je u duhu našeg zaključka. Mi smo od početka bili ti koji su govorili da neće sa nacionalnim strankama. Za nas je to i PDA – rekao je zastupnik Naše stranke u Skupštini TKSelim Bešlagić, 19.03.2019.

Da li će se i Naša stranka priključiti listi nedosljednih “političkih trgovaca” i pogaziti ne tako davno data obećanja, vidjet ćemo na sjednici Skupštine TK.