FOTO: Zaplljena u Gračanica

Tridesetogodišnji muškarac inicijala E. V. jučer je uhapšen u policijskoj akciji na području Gračanice, a tom prilikom policija je zaplijenila i drogu ulične vrijednosti blizu 35.000 konvertibilnih maraka.

Službenici Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona jučer su izvršili pretres na dvije lokacije na području Gračanice, a riječ je o porodičnoj kući i vikendici koje koristi 30-godišnji E. V.

“Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela, a između ostalog, radi se o okvirno pola kilograma praškaste materije amfetamina, jednom kilogramu biljne materije kanabisa, više od 900 komada tableta ekstazija, okvirno 75.000 KM u raznim apoenima, pet pušaka, od čega jedan puškomitraljez, više od 1.500 komada municije raznih kalibara, tri pištolja i dvije digitalne vage za precizno mjerenje”, kazao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Dževad Korman (lijevo) (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Korman (lijevo) (Foto: A. K./Klix.ba)

Korman je naveo da će oduzete materije biti predmet daljnjeg vještačenja. Precizirao je da je istog dana kada je provedena akcija E. V. uhapšen te će danas uz izvještaj biti predat nadležnom tužilaštvu na daljnje postupanje.

“Procjena ulične vrijednosti oduzetih narkotičkih sredstava je okvirno 35.000 KM. Pojedinačno, ekstazi vrijedi okvirno 20.000 KM, kanabis 10.000 KM, a amfetamin 5.000 KM. To ukupno s oduzetom količinom novca, za koju postoji osnov sumnje da je korišten u svrhe zloupotrebe opojnih droga, iznosi više od 110.000 maraka”, precizirao je Korman.

Direktor Uprave policije MUP-a TK je kazao da je uhapšeni muškarac od ranije poznat policiji kao osoba koja se bavi tom vrstom nezakonite djelatnosti. U interesu daljnje istrage Korman nije mogao kazati da li je E. V. imao pomagače.

Akcija je provedena po naredbi Općinskog suda u Gračanici, u saradnji s Tužilaštvom Tuzlanskog kantona, a s ciljem otkrivanja, dokazivanja i dokumentovanja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava i nezakonitog posjedovanja oružja.