FOTO: Ilustracija

Budući da potražnja pada, a rok trajanja je ograničen, sve više njemačkih pokrajina vakcine baca u smeće. Sada se višak namjerava pokloniti siromašnijim zemljama. Evropska unija tu jako kaska za drugima.

Od početka pandemije, Bavarska je bacila ukupno 53.000 doza vakcina, od kojih je više od polovice “prijavljeno kao odbačeno” samo u julu, piše Deutsche Welle.

“Porast količine bačenih vakcina tokom ljeta je direktna posljedica pada spremnosti stanovništva na vakcinaciju”, saopćilo je na upit njemačkih stanica javnog servisa WDR i NDR bavarsko Ministarstvo zdravstva.

I u Baden-Württembergu je rok trajanja 4.000 doza vakcina AstraZeneca istekao krajem jula, zbog čega su one “propisno uništene”, kako piše tamošnje Ministarstvo zdravstva.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji prošli je vikend istekao rok trajanja 350 doza AstraZenece. I one su “propisno odstranjene”. To je, kažu iz ministarsva, prvi takav slučaj o ovoj saveznoj pokrajini.

Slične su akcije posljednjih sedmica provođene i u drugim njemačkim saveznim zemljama.

Kod vakcina koje je odstranjene radi se o dozama koje su već bile isporučene centrima za imunizaciju. Nejasno je koliko je doza vakcina bilo odstranjeno kao neupotrebljivo u privatnim medicinskim ordinacijama, jer ljekari to ne moraju nikome prijavljivati.

Pokrajine vakcine koje im ne trebaju, a još im nije prošao rok upotrebe, vraćaju saveznoj vladi. Hamburg u idućim danima želi vratiti 6.000 doza AstraZenece, Saska-Anhalt planira vratiti 22.000 doza, a Donja Saska čak 120.400 doza.

Budući da je trenutno potražnja vakcina znatno manja od ponude, savezno Ministarstvo zdravstva je najavilo da će tokom augusta prestati isporučivati pokrajinama onu količinu vakcina na koju imaju pravo s obzirom na broj stanovnika. Ubuduće će se pokrajinama isporučiti samo ona količina koju one naruče.

Sada, kada je domaće stanovništvo namireno, Njemačka je najavila da će narednih dana isporučiti 1,3 miliona doza vakcina AstraZenece inicijativi COVAX koja distribuira vakcine siromašnijim zemljama. Savezno ministarstvo je također najavilo da će tokom augusta odustati od daljnjih narudžbi vakcina Johnson & Johnson u korist drugih evropskih zemalja.

Njemačka je još 7. jula odlučila predati 30 miliona doza vakcina AstraZeneca i Johnson & Johnson trećim zemljama. 80 posto toga je namijenjeno COVAX -u, dok će se 20 posto dati direktno pojedinim zemljama.

Na međunarodnom planu, Evropa trenutno donira relativno malo doza siromašnijim zemljama.

Prema internom izvještaju EU -a od 2. augusta, SAD su do sada dale 59,8 miliona doza vakcina u 45 zemalja. U sljedećih nekoliko sedmica slijedi još 20 miliona doza. Kina je već donirala 24,2 miliona doza u 71 zemlju. Evropa je samo 36 zemalja dala 7,9 miliona doza, od čega 3,3 putem COVAX -a.

Krajem prošle sedmice je komesar EU za vanjsku politiku Josep Borell kritizirao činjenicu da EU sa svojim do sada oskudnim isporukama u Afriku i Latinsku Ameriku riskira izgubiti utjecaj u tamošnjim zemljama u odnosu na Kinu.