FOTO: Raniji protest ugostitelja, Tuzla

Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona koja djeluje u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, održala vanrednu sjednicu Odbora Grupacije.

Na vanrednoj sjednici Odbora Grupacije održanoj 5. novembra 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona iskazali nezadovoljstvo novim pooštravanjem higijensko-epidemioloških mjera na području Tuzlanskog kantona.

VEZANI TEKST: Što se događa u Singapuru? Cijepili 84% ljudi, imaju stroge mjere, a bilježe sve više teških slučajeva zaraze

Stava smo da od svih privrednih djelatnosti, nove mjere direktno i najviše utiču na sektor ugostiteljstva i u potpunosti ovaj sektor dovodi do gašenja. Smatramo da ove mjere treba preispitati, formirati nove u dogovoru sa privredom i predstavnicima sektora ugostiteljstva a sve u cilju opstanka privrednih subjekata i očuvanja radnih mjesta.

S tim u vezi, obavještavamo Vladu Tuzlanskog kantona, sva ministarstva, institurcije, medije i javnost, da vlasnici ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona:

1. nemaju namjeru primjeniti nove mjere,

2. da će nastaviti sa radom kao u prethodnom periodu,

3. da poduzimaju sve aktivnosti po hitnom postupku kako bi pristupili gašenju privrednih subjekata

4. da poduzimaju sve aktivnosti po hitnom postupku kako bi sve zaposlene otpustili i prijavili ih na Zavod za zapošljavanje TK

5. da poduzimaju sve aktivnosti na okupljanju i protestima ugostiteljskih radnika već danas i pozivaju sve one koji su pogođeni novim mjerama na okupljanje pred Vladom u 15,oo sati, danas 5. novembra.

VEZANI TEKST: Iako imaju najveće stope vakcinisanih, porast infekcije u zemljama poput Nizozemske, Austrije i Belgije