Povodom prijedloga zakona o potpunoj zabrani pušenja u restoranima i svim zatvorenim objektima u FBiH, udruženje hotelijera i restorate BiH organizovali su konferenciju gdje su izrazili nezadovoljstvo ovakvim nacrtom zakona.

Prisutnima se obratila Aida Feraget predsjednica udruženja “Ma kuš na me” koja je istakla kako je cilj osigurati jednaka prava za sve građane u FBiH što nacrtom ovog zakona nije moguće ostvariti.”Naš jedini cilj je osigurati ista prava za sve građane FBiH. Mi ne promoviramo pušenje. U FBiH imamo na snazi zakon koji zabranjuje pušenje u školama, ustanovama i sredstvima javnog prevoza i niko s tim nema problem. Ono s čim imamo problem jeste ukidanje pušenja u barovima, kafićima bez prethodnog odvajanja prostora za pušače. U BiH živi i plaća porez i 41 posto punoljetnih pušača, a to je skoro milion osoba”, rekla je Feraget.

Aida Feraget (Foto: T. S./Klix.ba)
Aida Feraget (Foto: T. S./Klix.ba)

Feraget je također naglasila kako prijedlozi hotelijera i ugostitelja u FBiH teže ka pronalaženju kompromisnog rješenja koje neće ugroziti prava pušača, ali i nepušača.

“Ne vidimo potrebu da se prava bilo koga gaze po bilo kojem osnovu. Postoje rješenja koja smo predlagali i nije ovo prvi put da se susrećemo s ovim nacrtom zakona. Razgovarala sam o istoj temi i s predstavnicima vlasti iz RS-a i ljudi su shvatili kakav udarac ovakve odluke nose budžetu te su povukli zakon iz procedure. Ne znam što vlasti u FBiH treba uvođenje ovako rigidnog zakona. Mi smo za kompromisno rješenje, a nikako za zabranu. Uime pušača apelujem na zastupnike da 26. maja odbiju prijedlog ovakog zakona i kreiraju novi nacrt”, zaključila je Aida Feraget.

Predsjednik udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić je naglasio kako bi usvajanje ovakvog nacrta bilo pogubno po turističku djelatnost u BiH.

“Ja sam nepušač, ali mene interesuje turistička branša te šta će s njom biti u ovom trenutku. Zar nam treba ovakav zakon u ovo vrijeme. Trebamo obezbijediti vakcine, a ne nametati još nešto što će otežati život. Zakon je toliko rigidan i neprovodiv. Kontrolu sprovođenja zakona je vlast prepustila poslodavcima. Dužni smo da onog ko zapali cigaretu opomenemo, te da mu uskratimo piće, a nakon toga i odstranimo iz objekta. Da li je država normalna, kako možemo nekoga izbaciti iz objekta?”, rekao je Hadžić.

Amir Hadžić (Foto: T. S./Klix.ba)
Amir Hadžić (Foto: T. S./Klix.ba)

Na kraju, Hadžić je poručio kako zakon treba ići u pravcu prilagođavanja prostora za pušače i nepušače.

“Svijet i Evropa preporučuju da se objekti prilagode i napravi kompromis. Vlasnici prostora do 60 kvadrata mogu da se opredjele prostore za pušače i nepušače uz određene uslove koji podrazumijevaju obavezno istaknute oznake na ulazu da je prostor namijenjen za pušače ili nepušače. Nadam se da će zastupnici imati razumijevanje i da neće usvojiti ovaj zakon. Nabavite vakcine, otvorite granice i stvorite uslove da nam dođu turisti”, zaključio je Hadžić.