FOTO: RČP

Suđenje na Sudu Bosne i Hercegovine Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada 2019. godine, počet će u srijedu, 21. aprila.

Tužilaštvo BiH ih tereti da su 10. marta 2019. učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, u istoimenom gradu, i kasnije lokalitetu Dobrunske rijeke, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH, objavio je BIRN.

Istog dana planirano je saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu koji se vodi protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, optuženih za primanje, odnosno davanje dara i drugih oblika koristi u aferi “Potkivanje”.

Svjedočit će i Milan Tegeltija, nekadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Narednog dana, u četvrtak, 22. aprila, planirano je i iznošenje završnih riječi na suđenju Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću, optuženima za zloupotrebu položaja, pranje novca, te primanje i davanje dara.