FOTO: Bogić Bogičević

U sedmici koja je iza nas država i društvo zajedno su izgubili dvije velike i važne utakmice. Posljedično, ovih tri i kusur miliona stanovnika s manje nade gledaju na dane koji dolaze.

Vikend-seoba konstitutivnih naroda prema bivšem glavnom gradu i tamo priređena imunizacija protiv koronavirusa dokaz je da je država pala na još jednom ispitu, onom bazičnom, da ima snagu i kapacitet da zaštiti svoje građane. Građani su sigurnost i zaštitu od pandemije pronašli van granica svoje države i to je vjerovatno rijetkost u svjetskim okvirima.

Niko se tu nije ogriješio o neki formalni ili etički princip, svaki pojedinac birao je zdravlje i sigurnost, samo je država izgubila kredebilitet prema svojim građanima. Nije im dala ono što je morala i što se samom svojom pojavnošću obavezala – sigurnost. Sama ta tvrdnja u sebi sadržava nekoliko teških pitanja koja se mogu sublimirati u jedno opće – Ima li ova država snagu da svojim građanima u budućnosti ponudi ono zbog čega postoji.

Vučić je pandemiju iskoristio da ubije i ostatke opozicije u Srbiji, bio je važan dio rušenja tridesetogodišnjeg režima Mila Đukanovića, a prema BiH je manifestirao dosad neviđeni “soft power”. Od onih respiratora Goraždu, preko donacije vakcina i sada otvorenih granica za kolektivnu imunizaciju, Vučić je probao, a često i uspijevao nametnuti narativ da on zna i može ono što vlast u BiH nije u stanju.

Od ranije znamo da će pandemija učiniti brojne geopolitičke rokade, a posljedice Vučićevog rasta u posljednjih godinu i po tek ćemo osjetiti.

Dok je na beogradskom sajmištu država BiH dodatno padala u očima svojih građana, jer im nije ponudila, ono što je trebala – dozu koja život znači, u isto vrijeme veliku i važnu utakmicu gubila je i opozicija.

Krah sarajevske Četvorke upriličen u tri čina tragedije kroz isto toliko pisama Bogića Bogićevića neki su vidjeli i kao kraj opozicionog projekta koji je 2022. godine trebao promijeniti vlast na entitetskom i državnom nivou. Četvorka je prvo postala trojka manifestirajući slabosti da uopće može voditi ozbiljnije procese da bi im nesuđeni gradonačelnik sam to napisao, i to nekoliko puta.

Bogićević je na kraju u dva svoja posljednja obraćanja “Urbi et Orbi” na tlo bacio drugove i drugarice, koalicijske partnere i sve one lažne nade koje su vjerovale da ih umirovljeni političar može i simbolički povesti na neke više nivoe.

Građani preko svega prelaze uz uobičajenu maksimu “samo nek se zdravo”, neki uz dodatak Vučićevih antitijela, ali dvije izgubljene utakmice ovog vikenda mogle bi nam skoro ponovo raditi o glavi.