FOTO: Valenton Inzko
“Dana 24. oktobra 2016. godine Organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS-a dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ste ih vi u svojstvu predsjednika NSRS-a uručili.

Među nagrađenima su bili i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžića, Krajišnika i Plavšić je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio za ratne zločine”, poručio je Inzko u pismu upućenom 27. januara ove godine.

U pismu se navodi da veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi kojoj smo svjedočili 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata, te šteti sjećanju na žrtve.

“Na koncu, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH. Shodno tome, takve aktivnosti su neprihvatljive i onemogućavaju da BiH postigne napredak na putu ka punoj provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir i da ostvari svoj deklarisani cilj pristupanja EU. Upravo suprotno, takvim djelovanjem uskraćuje se napredak, dodatno se produbljuju nacionalne podjele i onemogućavaju mirovni procesi”, navodi se u pismu.

Inzko podsjeća i na Rezoluciju Evropskog parlamenta od 9. jula 2015. godine, u kojoj se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i odbacuju svi oblici negiranja, relativizacije i pogrešnog tumačenja. U Rezoluciji je istaknuta potreba da politički predstavnici u BiH priznaju prošlost kako bi zajedno radili na boljoj budućnosti za sve građane.

U pismu se podsjeća i na nedavnu izjavu ministra vanjskih poslova Njemačke Heike Maasa koji je rekao: “U zemlji koja želi ući u EU jednostavno nema prostora za nacionalističku propagandu, za negiranje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca”.

Inzko je Čubrilovića podsjetio i da se RS obavezala, prema Aneksu 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, da će “stvoriti na svojim teritorijama političke, ekonomske i socijalne uslove pogodne za dobrovoljan povratak i skladnu reintegracju izbjeglica i raseljenih osoba, bez davanja prednosti nekoj određenoj grupi”.

Visoki predstavnik u BiH je kazao da je uklanjanje ploče s imenom Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama 10. decembra 2020. godine bio prvi korak u pravom smjeru.

Inzko je poručio da se time stvorila izvanredna prilika da NSRS nastavi tim putem i pokaže političku zrelost, moralnu odgovornost i usmjerenost prema budućnosti, time što će odati počast žrtvama i ispraviti sramotu od 24. oktobra 2016. godine tako što će oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljene ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšić.

“S tim u vezi, vama i Narodnoj skupštini Republike Srpske dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine“, poručio je Inzko te obrazložio:

“Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali uklonila bi se i kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminisanjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše bi se kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti, uključujući i cilj za pristupanje u EU. Ova se praksa pokazala djelotvornom i u drugim zemljama i imat će iscjeljujući efekat i u BiH.”